Петър Николов
Петър Николов

Депутатът от ГЕРБ-СДС Петър Николов за BURGASNEWS: Управляват ни по закона на Дънинг-Крюгер!  Кабинетът „Петков“ няма да оцелее! Четворната коалиция се тресе от напрежение.

 Интервю на Янчо Николов

За  първи път от 2009 година насам, с малки изключения,  политическа партия ГЕБР е в опозиция. След съставянето на новото правителство начело с „Продължаваме промяната“, неименуемо предстоят  и  сериозните предизвикателства за справяне с поредица от възникнали каскадни кризисни ситуации, в периода на  държавен хаос.

От една страна трябва да се решат въпросите с корупцията, разпределянето на публичните ресурси, реформите в съдебната система, повишаващата се инфлация и последствията от растежа на цените.

Допълнителни трудности идват и от разрастващата се пандемична обстановка, в която трябва да работи новият кабинет.

Управляващите заявяват  категоричност, че  властта в България ще работи вече за мнозинството, а не за властимащите. В тези си изказвания  новите политически лица не пропускат  директно да визират предходните управляващи от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, като основни виновници за катастрофалното положение в което се намира държавата днес.

Също толкова категорични са днешните  управляващи, че няма да работят с ГЕРБ и ДПС, които открито свързват с „мафиотските структури“ в страната. Като нарочени партии на старото и белязано с негативизъм статукво  – ГЕРБ и ДПС са поставени в „изолация“ от останалите партийни групи в народното събрание.

Представители на ГЕРБ дори наричат четворната коалиция – „конгломерат от стари и нови комунисти“, с носталгия по социализма, носители на джендър идеологията, плитки в интелектуално отношение и реваншисти.

За негодуванието на опозиционерите пред BURGASNEWS говори депутатът от обединението ГЕРБ -СДС Петър Николов -Зиков.

Петър Николов-Зиков  е български политолог, историк и политик, доцент по Политически науки в Нов български университет.  Заместник-министър на образованието в третото правителство на Бойко Борисов и народен представител в 46-ото и 47-ото народно събрание.

Определя себе си като консерватор и защитник на „трите кита на консервативната политика“– християнство, патриотизъм и йерархизъм. Наред с това е критичен по отношение на правния режим на абортите и противник на узаконяването на съжителството и гей браковете.

През 2004 година  е сред учредителите на партия Демократи за силна България, а през 2008 година. става член на нейното софийско ръководство.

По времето на второто правителство на Борисов, е  парламентарен секретар на Министерския съвет. В кабинета Борисов 3, е назначен за заместник министър на  науката  и образованието.

От 2021 година отново е член на СДС . А на предсрочните парламентарни избори се явява, като кандидат на коалицията ГЕРБ-СДС в листите в 25-и Софийски избирателен район.

Нa “горещия стол“ в BURGASNEWS Петър Николов говори за бъдещето на истинските десните партии, „изчегъртването“ на ГЕРБ -СДС от политическата сцена, джендър идеологията и новите управляващи.

 Г-н Николов, как се чувства коалицията ГЕРБ-СДС в опозиция? Вие лично, как се чувствате?

Истината е, че ГЕРБ се нуждаеше от почивка от управлението, защото, макар и с малки

прекъсвания в тях, 12 години са твърде дълъг период една политическа сила да бъде във властта и неминуемо водят до амортизация. ГЕРБ, както елитът на партията, така и симпатизантите ѝ, чувстват тази умора и бяха наясно, че и за тях, и за България е добре да се вземе малко въздух.

Това, което виждам сега е, че в ГЕРБ протичат едновременно два процеса – на подмладяване на партията, като на преден план излиза едно ново поколение, и на идеологическо позициониране, като надделява убеждението, че партията трябва да развива своя дясно-консервативен облик.

Третият процес е на укрепване на съюза със СДС, като целта е коалицията да се превърне в траен политически субект.

Мислите ли, че някога СДС и останалите истински десни партии в България ще се върнат на политическата сцена в чистия си вид?

СДС е на политическата сцена като част от коалицията ГЕРБ-СДС. Лично аз съм работил с години за създаването на този формат и смятам, че той е най-доброто, което можеше да се случи, защото обединява в едно десницата на прехода и днешната консервативна десница на България.

СДС е тази политическа сила, която формулира големите ни национални каузи в началото на 90-те години, отстоя ги срещу БСП на полето на политическия дебат и в крайна сметка ги доведе до успешен завършек.

ГЕРБ е партията, която намери златното сечение между новата ни европейска принадлежност и традиционната ни идентичност и точно заради този успех управлява толкова дълго време. ГЕРБ-СДС е коалиция, която може да претендира за цялото това наследство от 1989 г. досега.

За наследството на президентите Желев, Стоянов и Плевнелиев; и за това на правителствата на Филип Димитров, Иван Костов и Бойко Борисов. При всичките им грешки и недостатъци и въпреки често сложните отношения помежду им, това са държавниците, които са олицетворявали българската десница в продължение на повече от три десетилетия и е прекрасно днес да видим двете политически сили част от едно цяло.

Не е ли и ДСБ част от това наследство? Все пак партията беше създадена от Иван Костов, един от лидерите, които изброихте?

Вече ми е трудно да отговоря на този въпрос. По-горе визирах Иван Костов в неговия безспорен период – като лидер на СДС, обединител на десницата и министър-председател.

ДСБ е част от последвалата му биография, в която конфронтацията и разделението взеха връх. Тази партия се създаде с изключително високата заявка да формулира консервативна кауза и национален дневен ред, отвъд предначертаните хоризонти на Прехода, но се провали и днес я виждаме като по- малък партньор на БСП и патерица на Румен Радев.

Затова, каквито и амбиции да е имала в началото ДСБ на Костов, ДСБ на Атанасов, няма нищо общо с тях. Има общо с Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов и другите си нови приятели.

Вие бяхте категорично против смяната на кмета на София, каквито желания имаше. Според Вас, как ще работят сега кметовете, избрани от листата на ГЕРБ, какъвто е и този в Бургас, с новото правителство? Какво според Вас ще се случи? Очаквате ли конфронтация, или напротив – професионализмът ще надделее?

Аз просто защитавам разделението на властите, фундаментален принцип, без който всяка

демокрация би се изродила в тоталитаризъм. За съжаление в управляващата коалиция има тежък дефицит на хуманитарно познание.

По същество тя представлява конгломерат от старите комунисти от БСП с тяхната носталгия по социализма, новите комунисти от ДБ с тяхната почти религиозна вяра в прогреса, мултикултурализма, зелената и джендър-идеологията, няколко пенсионирани шоумена и една сюрия наивни IT-специалисти с комсомолски плам, но нулеви социални инстинкти.

Убеден съм, че от времената след 44-та насам, ние не сме били управлявани от толкова плитка в интелектуално отношение общност, което в резултат води до управление по закона на Дънинг-Крюгер, според който неспособността на неквалифицирания и некомпетентния човек да разпознава грешките си, му създава илюзорно усещане за превъзходство.

Затова и виждаме политици като Кирил Петков и Асен Василев, които не могат да се справят с базовите си задачи да овладеят инфлацията и енергийната криза, да подготвят новия бюджет и Плана за възстановяване, самонадеяно да искат да сменят главния прокурор, шефа на КЕВР или кмета на София с някой свой партиен послушко.

Вие се определяте като консерватор, защитник на християнството, патриотизма и вярващ в йерархията. Според Вас, кои християнски ценности са най-важни в този момент за българите, коя е най-ценната патриотична идея и кой стои на върха на йерархията, на която трябва да се подчинява народът и политиците?

Най-важната християнска ценност и в този момент, и по принцип е назована от апостол Павел и това е любовта. Той казва: „Щом любов нямам, нищо не съм“, това е ключът към всичко.

Научим ли се да обичаме близките и приятелите си, съседите си, съгражданите си, сънародниците си, колегите си, а също и противниците и враговете си, тогава ще можем да се справим с всяко предизвикателство.

Всичко, което преживяхме последните години – ковид кризата и разделението ни на ваксъри и антиваксъри, озлоблението помежду ни, погромите на протестиращите от едната страна и полицейското насилие от другата, омразата, призивите към насилие… всичко това разгражда обществото, защото ни пречи да обичаме и ни изпълва с отрова.

Но мисля, че вече се преодолява. За мен лично е показателно, че най-грозната и злобната част от това противопоставяне, говоря за Отровното трио, за Хаджигенов и Минеков с техните бесилки и ковчези бяха, както те обичаха да се изразяват, изчегъртани от българския избирател и излязоха от политиката. Дано да е урок за всички ни.

Докъде достигна „изчегъртването” на ГЕРБ от управлението? Имаше много заплахи, лъснаха и злоупотреби, а Бойко Рашков обеща, че скоро и Бойко Борисов ще бъде арестуван. Какво се случва и какво има да се случи според Вас?

Рашков е одиозна фигура на късното БКП и ДС и работи по съветски учебник. Засипва ни с информация, от която нищо не излиза вярно, но се надява хората да си кажат, че след като се говори, явно все пак има нещо.

Тази тактика ще е успешна до време, защото много скоро избирателят ще бръкне в джоба си и ще попита, какво е станало с парите му. Ще попита, защо се спря строителството на магистралите или санирането на жилищата. Ще пита за цената на тока, на газа и на парното.

За фалиралите фирми и завърналата се безработица… И тогава никой няма да обръща внимание на някакъв стар, впиянчен милиционер, с Гьобелсово разбиране за истината.

Ще съумее ли да оцелее кабинетът Петков след финансовата и енергийна буря?

Надали. В началото на парламента мислех, че може да изкара и цял мандат, но като гледам

напрежението между четирите партии в коалицията, ми се струва все по-малко вероятно.

Вкара ли си правителството автогол с мораториума, който ГЕРБ -СДС  реално предложи?

Сам по себе си мораториумът не беше нещо лошо. Някак между другото обаче мина, че от предложенията на ГЕРБ-СДС отпадна да бъдат спрени дотациите за възобновяемите енергийни източници, които дори да имат някакъв смисъл при по-ниски цени на електроенергията, са абсурдни при цени като сегашните. Защо не ни послушаха?

Защото реалните конструктори на четворната коалиция са олигарси с огромни интереси във ВЕИ-тата. Отказвайки да спрат тяхното свръхфинансиране, четирите управляващи партии умишлено източват Фонда за енергийна ефективност и наливат на своето задкулисие между 200 и 250 милиона лева.

Това е брутален грабеж, с който тази власт стартира мандата си и рано или късно ще трябва да отговаря за него.

Интервю на Янчо Николов 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви