Теодор
Теодор

Целта на известния с благотворителните си инициативи 27-годишен русенец  Теодор Цветков е да измине 1175 км от грузинския град Кобулети до Бургас през август и септември, което ще го направи първият българин, преплувал разстоянието.

По време на плуването ще бъде извършено първото по рода си изследване на подводното замърсяване във водоема. Ще се вземат проби за наличие на микропластмаса, които ще бъдат анализирани в лаборатория в България.

„Пожелавам си собствената ми държава да ме подкрепи и всички българи, за да напишем история. Никой досега не е правил подобно проучване. Гарантирам, че ще успея“, каза русенецът.

За инициативата на Теодор „Чисто Черно море“ са необходими 100 000 лева. Началната точка ще е Батуми, Грузия, а крайната – Бургас. По време на плуването Теодор ще бъде съпровождан от яхта, на която ще си почива и спи след всеки шест часа във водата. На плавателния съд ще бъде екипът му, който ще заснеме документален филм, а пробите за микропластмаса ще се вземат от експерт

В края на 2017 г. Теодор преплува 200 метра (за под 3 минути) в ледените води на езерото в лесопарк „Липник”. На следващата година той постави световен рекорд за преплуване на 10 километра с една ръка.

Той представи България в първенства по зимно плуване в Словения и Чехия, от които се върна с медали, а през 2021 преплува 181 км по р. Самара в Русия. Всяко от начинанията си той обвързва с благотворителни каузи. Най-смелото му желание е да се включи в маратона Оceans 7 и да стане първият българин, преплувал 7 протока в опасните открити води на Световния океан, пише БНР.

За пети път Теодор Цветков стана победител в Богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста във водите на Дунав край Русе.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви