Надежда Йорданова
Надежда Йорданова

5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции е установила ДАНС до момента. Проверката продължава, като тя е по сигнал на Министерството на правосъдието.

Това съобщи в интервю ресорният министър Надежда Йорданова, запитана за внесения сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. „златни паспорти“.

По думи на Йорданова ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случая, за които има съмнения за закононарушения.

На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.

Тя поясни, че става въпрос за случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установени били обаче много обезпокоителни данни. „Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, псочи Йорданова.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, като се очаква той да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.

Припомняме, вчера ДПС настоя ДАНС да извърши цялостна проверка на процедурата за получаване на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции, т.нар. „златни паспорти“.

През септември 2021 г. ЕС с нарочен доклад също настоя България заедно с Малта да се откажат от режимите си за издаване на „златни паспорти“. Докладът на Европейския парламент е адресиран и до Съвета на ЕС и Европейската комисия.

Още в началото на 2019 г. Европейската комисия излезе с доклад, в който се посочва, че в три държави членки, сред които и България, се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация.

В средата на септември същата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров също изрази възмущението си от начина, по който се получава т. нар. „инвестиционно гражданство“.

Това стана, след като през октомври 2018 г. представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Резултати от разследването обаче до този момент така и няма.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви