Петков: За Македония позицията ни е същата
Петков: За Македония позицията ни е същата

Премиерът Кирил Петков заминава за Скопие на 17 януари. Това съобщи самият той по време на блицконтрола в Народното събрание в отговор на въпрос от ГЕРБ. Премиерът отхвърли спекулации по темата и подчерта, че промяна в българската позиция по еврочленството на югозападната ни съседка няма.

„Искам да заявя много ясно, понеже има всякакви спекулации. Позицията на Република България към преговорния процес със Северна Македония се запазва в точките, точно както е в коалиционното споразумение. Тази позиция е същата. Ние надграждаме с пет отделни различни комисии, които да надградят тези отношения“, каза от трибуната на НС Петков.

„Аз не разбирам защо през 2021 нямаме един полет София-Скопие, една влакова линия София-Скопие, общ културен календар. И защо няма взаимодействие между нашите бизнеси“, учуди се той.

„Тези пет групи ще са инфраструктура, култура, евроингтеграция, готови сме да помогнем на нашите партньори в борбата с корупцията. В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ, имаме пълна координация и това, че отиваме на разговори на 17 януари, показва, че добросъседството е основен принцип на взаимоотношенията ни със Северна Македония“, каза министър-председателят.

Бившата външна министърка Екатерина Захариева отправи упрек, че депутатите и обществото са научили за намерението му да ходи в Скопие от медиите, а не от Министерския съвет. Тя напомни, че въпросните пет работни групи, които иска да прави Петков, фигурират и сега, като са записани в съществуващия договор.

„Всичко това, което предлагате като работни групи, е заложено в договора“, отбеляза Захариева. „Пожелавам ви успех, друг е въпросът, че на мен ми се искаше Вие да поканите тук да дойде министър-председателя на Северна Македония, и президента, и много се надявам да не научаваме от медиите“, каза депутатката от ГЕРБ.

„Надявам, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати“, отвърна Кирил Петков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви