Ваксинацията няма да е задължителна
Ваксинацията няма да е задължителна

„Това правителство няма да наложи задължителна ваксинация. Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата“. Това каза премиерът Кирил Петков по време на блиц контрола в НС.

Той цитира данни на Националната информационна система. Според нея вчера 72 души са починали от коронавирус, като само двама от тях са ваксинирани.

„Последните 14 дни 944 човека са починали. От тях само 71 са ваксинирани, ако не броим фалшивите сертификати, за което нямаме пълни данни. И което ще е една от големите борби, които ще водим“, каза Петков.

Той призова депутатите, ако искат да запазят населението и не искат повече жертви, да се обединят около стратегията, че България трябва да ваксинира хората.

„Аз не искам да съм премиерът, който да отброява тези бройки на умрели. И всичко друго, което правим ще е неправилно, популистко и вредно за здравето и живота на българския народ“, отсече министър-председателят.

Той се похвали, че през последните три дни ваксинацията върви добре. Над 92 000 души се ваксинираха заради допълнителните стимули, които държавата предложи.

Отговорността е на всички нас, кога ще има спиране на ползването на зеления сертификат зависи само от едно – колко са заболели, колко са в болниците и ако не направим заедно усилия да ваксинираме хората по най-информирания начин, не можем да кажем кога ще отпадне сертификатът“, обяви Петков.

На заканата на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, че в сряда ще има протест срещу зеления сертификат, премиерът отсече, че правителство не го е страх от портести.

Според него обаче е безотговорно в средата на поредната вълна от коронавируса, да се съберат много хора на едно място, защото ще се заразят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви