Случващото се в соленото езеро в Поморие е един много сериозен проблем. Инициирах проверка, която е породена от сигнали, които са пристигнали до мен от граждани.

Това каза вече бившият областен управител проф. Мария Нейкова след предаването на поста на Стойко Танков.

Припомняме, че вчера тя разпореди проверка на състоянието на Поморийското езеро.

Експерти от Областна администрация Бургас, РИОСВ, Басейнова дирекция, ИАРА и ОД на МВР ще извършат съвместна проверка в присъствието на представител на община Поморие за начина на ползване и управление на езерото и поземлените имоти, попадащи около него.

С решение на Министерски съвет соленото езеро е предоставено за стопанисване на община Поморие. Ще се направи ревизия за изпълнението на клаузите на договора, на показателите. Сред местните хора има много сериозни тревоги дали калолечението в Поморие ще бъде такова, защото действително езерото вече не е толкова солено“ , заяви проф. Нейкова.

Според нея е необходимо съответните институции да направят проверки и анализ, сред които попадат отводнителни канали, както и всичко онова, което хората са представили като проблеми пред Областна управа.

Самата аз лично ще следя отговорите на институциите. Новият областен управител ме увери, че ще продължи да набюдава внимателно проблемите със соленото езеро. Ако някой си мисли, че няма да бъдат контролиран незаконосъобразните действия по отношение на държавната собственост, както и нарушаването на речните и морски корита и дъно, просто да забрави. Контролът ще бъде вече от няколко страни“ , заяви още проф. Нейкова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви