Веселин Стамболиев и Петър Драганов спасиха богоявленския кръст в Созопол в днешния празничен Йордановден.
Богоявление започна с празнична Света литургия и велик водосвет, отслужени от отец Димитър в храм „Св. Георги Победоносец“.
След службата традиционното литийно шествие, предвождано от отец Димитър, отец Андон, кмета Тихомир Янакиев и председателя на общинския съвет Георги Пинелов премина през града под звуците на камбанен звън и бе посрещнато от жители и гости на града на централния плаж.
След като благослови всички присъстващи, отец Димитър хвърли в морето Светия кръст. Той попадна много навътре, но групата от 8 младежи успя да доплува до мястото, а най-бърз се оказа Веселин Стамболиев, който се гмурна, извади кръста и го издигна високо над главата си.

Спазвайки старата созополска традиция, той счупи кръста на две и хвърли едното парче още по-навътре.

Смелчаците отново се хвърлиха в морето, за да спасят и второто парче, но късметът се усмихна на боксьора Петър Драганов, който за втори път спасява второто парче от кръста на богоявленския ритуал.
Още нещо изненадващо се случи в този момент.

Двама от плувците понесоха на ръце девойка, а един от участниците – Никола пристъпи към нея и й предложи брак.

Младежите бяха поздравени с бурни аплодисменти от всички присъстващи, благословени от отец Димитър и поздравени от кмета на Созопол Тихомир Янакиев.
Кметът отправи специални поздравления и към участниците в ритуала и връчи парична награда, осигурена от Община Созопол на първенците и на останалите плувци. Здраве и благополучие им пожела председателят на Общински съвет Созопол Георги Пинелов и подари икони на двамата спасители на богоявленския кръст.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви