Natural products for healthy bowel. Top view

От години редом до важните витамини и минерали, които подсилват имунната система, се наредиха и пробиотиците.

Съществува доказана връзка между здравето на стомашно-чревния тракт и правилното функциониране на защитните сили на организма, затова и звучи логично тези хранителни добавки наистина да са ни от полза.

Сега обаче учените ни обръщат внимание на фибрите, които, според ново изследване, може би са по-ефективни в подсилването на имунитета от пробиотиците.

В него взимат участие близо 300 души, които в момента са на терапия срещу рак на кожата. Една част от тях приемат богата на пробиотици храна, а другата – богата на фибри (20 или повече грама на ден).

И тези от втората група показват значително по-добър резултат в борбата с онкологичното заболяване. При предишни тестове с мишки дори е доказано, че пробиотиците могат да хранят тумора, докато фибрите забавят растежа му, предава Inverse.

Освен това фибрите са храна за добрите бактерии в стомашно-чревния тракт. И ако не си набавяме достатъчно от тях, те не могат да се размножават и да вършат ефективно работата си – като да поддържат силен имунитет.

Затова повишеният прием на фибри трябва да е една от целите, които да си поставим, ако искаме да имаме добри защитни сили. А като бонус получаваме и здрав стомах и забравяме за неприятните неразположения.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви