“Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и ДБ вече са си разпределили областните управи, стана ясно в началото на новата година, съобщава 24 часа.  Всяка ще има освен управители и заместници. Назначенията трябва да бъдат одобрени от правителството през януари.

Пазарлъкът за областните управители е вървял паралелно с този за шефските места в комисиите в парламента, разкриха запознати. Но леко е променена формулата на властта и заради повечето места за запълване е станала 11:6:6:5.

11 области се падат на “Продължаваме промяната”, БСП и “Има такъв народ” вземат по 6-има, а за “Демократична България” остават 5-има управители.

На последното си заседание за 2021 г. кабинетът “Петков” взе решение освен в София по двама зам. областни да има и в Бургас, Велико Търново, Варна, Пловдив и Стара Загора. В останалите области замовете са по един. Така очакванията са БСП например да има 7 зам. областни.

Първоначалните намерения на социалистите бяха да искат областни управители в регионите, откъдето нямат депутати – Силистра, Кърджали, Габрово, Разград, Търговище и Смолян. В крайна сметка обаче от този списък са останали май само Смолян и Габрово, а останалите са Бургас, Благоевград, Добрич и София-област.

За Благоевград се спряга Валери Сарандев,който е областен лидер на БСП и в момента е зам.-кмет на Гоце Делчев. Негов заместник се очаква да е Анита Коцелова от ИТН от Петрич, която бе за кратко депутат в 45-ото и 46-ото НС.

“Има такъв народ” вземат може би най-важната област от гледна точка на предстоящите след 2 г. местни избори – техен ще е управителят в София-град. Това е изненадващ ход за партньорите в коалицията, след като от “Продължаваме промяната” вече дадоха знак, че ще се борят за отстраняването на кметицата от ГЕРБ Йорданка Фандъкова. И дори се завъртя името на служебния регионален министър Виолета Комитова.

Вземайки областната управа в столицата, ИТН ще са тези, които ще влязат в пряк сблъсък с Фандъкова още преди края на мандата ѝ.

Защото областният управител може да упражнява контрол за законосъобразността на актовете на общинския съвет и кмета и може да ги отменя, да ги оспорва пред съда или да ги върне за ново обсъждане в общинския съвет.

Партията на Слави Трифонов се очаква да има областен управител и в Русе, където кмет е Пенчо Милков от БСП. ИТН взема най-вероятно и Кюстендил, Враца, Плевен и Разград.

“Демократична България” със сигурност взема Пловдив. Там областен управител се очаква да стане местният лидер на ДСБ Йордан Иванов. Той е юрист по образование, в момента е общински съветник и е от критиците на кмета Здравко Димитров. Още в началото на миналата година

Иванов направи на страницата си във фейсбук “Зикометър”, който засича дадените и изпълнените обещания на кмета Димитров.

ДСБ получава и Велико Търново, закъдето се спряга името на адвокатката Людмила Илиева. Тя има 20 г. стаж в гражданското право и от 2016 г. е в националното ръководство на ДСБ. Беше втора в листата на ДБ в региона след Христо Иванов. Тя е и общински съветник в Горна Оряховица. А очакванията са двамате ѝ заместници да са от БСП и ИТН.

В Хасково пък се очаква областен управител да е водачката на листата на ДБ Катя Панева. Тя е бивш депутат от 45-ото НС и собственик на аптека. По образование е магистър по европейска икономика. Тя е и създател на фонд “Ин витро” в Димитровград.

В Сливен се завръща бившият областен управител от тъмносините Димитър Сяров.

Той бе на поста от 2014 до 2015 г., но символично подаде оставка в знак на солидарност с Христо Иванов като правосъден министър. Сяров е адвокат и на последните избори бе водач на листата на ДБ за Сливен. За ДСБ се очаква да е и Видин, но за там име още не е известно.

За “Продължаваме промяната” остават области като Варна, Перник, Монтана, Кърджали, Стара Загора, Ямбол и др.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви