Половината от пенсионерите - пак на минимална
Половината от пенсионеурите - пак на минимална

Около 50% от пенсионерите са на минимална пенсия след увеличението в края на годината. Това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Средното увеличение на пенсиите от 25-ти декември е 12,5% или около 65 лв. на пенсионер.

Той уточни, че за всеки от пенсионерите увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малко средства, отколкото получаваха с ковид-добавката от 120 лв. през изминалата година.

„Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. И ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще коригираме този проблем.“ – каза социалният министър.

От 25-ти декември 2021г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300лв. на 370 лв.

До юни е осигурена и ковид добавка по 60 лв. След това трябва да се търси решение как парите на възрастните да не намалеят със спирането на добавката, изтъкна социалният министър.

Георги Гьоков се обяви за отпадането на тавана на пенсиите или поне за драстичното му повишение. Това обаче няма как да се случи тази година, поясни той. След последното повишение на пенсиите около 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е справедливо спрямо тях, изтъкна социалният министър.

Гьоков ще настоява таванът на пенсиите да се вдига заедно с максималния осигурителен доход.

Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви