Обичаме музиката на Queen и можем да слушаме групата с часове. Несъмнено една от причините да ни е толкова любима – на нас и на милиони хора по света, е участието на Фреди Меркюри в нея. Един невероятен музикант с още по-невероятен глас, от когото не можем да откъснем уши.

Силата на гласа на Меркюри винаги ни се е струвала космическа, затова и не сме никак изненадани, че екип от учени решава да провели дали зад тези забележителни тонове, които Фреди владее, имат някакво научно обяснение.

Изследователите правят подробен акустичен анализ на вокалния диапазон на вокалиста на Queen, като за целта изследват различни негови записи. Откриват, че Фреди Меркюри може светкавично да променя своя глас, така че да звучи едновременно гладко и грубо. И то не само докато пее, а дори когато е под напрежение по време на интервюта.

Учените са на мнение, че тази му дарба е в следствие на способността му да достига честотата на вибратото – тя е по-висока от стандарта за повечето класически обучени вокалисти. Изследователите предполагат, че Фреди е умеел да манипулира своята вентрикуларна сгъвка, която се намира точно над гласните струни.

Така Меркюри е можел да създава „субхармоници“. Субхармоникът (унтертон) е звукова вълна (чист звук), чиято честота е цяло число пъти по-ниска от честотата на основната звукова вълна и е определяща за тембъра.

Субхармониците от своя страна произвеждат звуци, които повечето хора не биха могли да генерират. „Тези характеристики, комбинирани с бързото и нерегулярно вибрато, са помогнали на Фреди Меркюри да изгради своята ексцентрична и ярка персона на сцената“, стигат до заключение изследователите.

До момента се смяташе, че гласовият диапазон на Фреди е бил четири октави. И макар, че настоящето проучване не намира конкретни доказателства за това, няма никакво съмнение, че Фреди Меркюри е имал велик глас. А науката само потвърждава колко уникален е бил той всъщност, пишат от IFL Science.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви