Красимира
Красимира

Цените на недвижимите имоти ще продължат да растат, докато „балонът не се спука“, коментира експертът по недвижими имоти Крсимира Колева за BURGASNEWS.

Най-изгодни са офертите на зелено, а най-търсено е новото строителство.

Глобалната пандемия от коронавирус успя здраво да  удари икономиката, принуждавайки много бизнеси да се свият. Но остана  един сектор, за който локдауните и заразата действат като подхранващ фактор – пазарът на имоти.

Ниските към настоящия момент лихвени проценти, спестяванията, натрупани по време на наложените от здравните власти блокади, както и желанието за повече пространство у самите клиенти, подхранват тенденцията за това цените на имотите да растат нагоре.

И те растат драстично. Повишението е най-мащабното  за последните две десетилетия, като това създава сериозни тревоги сред икономистите относно финансовата стабилност.

В краткосрочен план ръстът в цените на жилищата може да бъде „нещо добро нещо за икономиката“, защото хората, които вече притежават жилища, се чувстват по-богати и могат да харчат повече поради поскъпването на своите активи.

Но огледалото има и друга страна – тъмната. Ако все пак тази тенденция се задържи за повече време, този бум в цените може да се окаже неустойчив и в крайна сметка може да тласне развитието в обратна посока, особено ако процесът е придружен от силна кредитна експанзия.

Интервю на Янчо Николов

Янчо Николов
Интервюто взе Янчо Николов

Възможно е цените ще задържат своя тренд на повишение до една степен. Преди години имаше същата тенденция в сектора, докато „балона “ не се пукна и ситуацията не се нормализира, или дестабилизира.

За експертно мнение по въпроса от BURGASNEWS потърсихме мениджърът на една от най-големите брокерски компании в бургаска област „Мега имоти Бургас“ – Красимира Колева.

Красимира Колева работи от близо десет години в брокерския бранш. Завършила е „Банков мениджмънт“ в Бургаския Свободен Университет. Утвърден и доказан специалист в мениджмънта на финансови проекти.

Как се развиваше  пазарът на недвижими имоти преди,  и как се развива след  сега, след началото на ковид пандемията?

Преди пандемията от Ковид – 19,  пазарът на недвижими имоти беше поел своя възход. Под възход да се разбира  голямо търсене и не толкова голямо предлагане. С всеки един месец клиентите за апартаменти и на такива  извън градски имоти се увеличаваше, за разлика от слабото предлагане.  А,  ако имаше  предлагане то беше  на по-високи цени!

Как вървяха цените на жилищата преди ковид пандемията? Към кои имоти имаше най-голям интерес и какви бяха цените тогава?

Цените на жилищата плавно се увеличаваха. Казвам плавно, което е много важно.  Като се започне от новото строителство което беше от 1100 лева  на квадрат, а  сега се стига до 1800 на места и до 2000 лева квадратния метър.

Цените на „старите тухлени жилища“ бяха по 1000 лева квадрата, а сега са в пъти нагоре. И  тъй като отпускането на кредит, ако купувачите нямат пари в кеш,  зависи от големината качеството на строителството. Най-висок  интерес имаше към  новото строителство.  Но се търсеха и панелени жилища и така наречените „стари тухли“ с хубави общи части, защото пазят квадратурата.

Как се промениха цените на жилищата след началото на епидемията? Намаля или се увеличи търсенето? Скочиха или паднаха цените? Каква е причината според Вас?

Търсенето на жилища се  увеличи двойно. Цените скочиха почти двойно,  поради оскъпяването на строителните материали. Всичко върви верижно. Поскъпна  желязото, цимент и други консумативи. Поскъпна  и труда.  Колкото и странно да звучи, много хора имат свободни пари и предпочитат да ги вложат в недвижим имот вместо да ги държат в банките. Това доведе цените да скочат двойно и към настоящия момент трудно продаваеми преди две години имоти, се продават без проблем, с помощта на подходящия брокер.

Как се отрази епидемията въобще на търговията с недвижими имоти? Значи вместо да се свива търсенето, то се увеличава. Правилно ли ще е да кажем „Пир по време на чума“?

В момента епидемията дава възможност,  тези който имат свободни имоти да увеличат състоянието си като увеличат цените, а тези който имат кеш финанси  или одобрен кредит да се сдобият с желаното жилище.

Какви жилища и къде в Бургас и извън него,  се търсят  най-много в момента? Къде е насочен най-големият интерес на търсещите недвижими имоти?

В момента търсенето е най-голямо в  Бургас – Център, Възраждане, Лазур, Славейков и Изгрев. Това са перспективните комплекси, към момента.

Търси се, както казах,  предимно ново строителство. В последните месеци се засили и интереса  към имотите  в най-големия квартал  на града  Меден рудник. Има резон поради това, че е  бързо развиващ се квартал с голямо строителство. Увеличи  се търсенето на извънградски имоти и парцели по селата – Извор, Росен, Росенец, Младежко, Крушевец, Лъка.

Чу се, че чужденците масово разпродавали имотите си в България. Има ли нещо вярно според Вас? Има ли търсене от страна на чужденци или по-скоро продават имотите си?

Има и търсене и предлагане. Няма изнасяне на чужденците от България!  По-скоро чуждите граждани се ориентират в търсене на  парцели за застрояване на къщи.

Увеличи ли се продажбата на имоти на зелено? Каква е гаранцията, че хората ще влязат в жилищата си? Вие имате допирателни със строителните предприемачи и можете да дадете експертно мнение по въпроса?

Увеличено е определено! Времената се промениха много отпреди години. Сега   всеки строител се бори за имидж и гарантира с името си на пазара, и не може да си позволи грешката да излъже клиенти. Все повече е строителството на зелено и все повече е включването в такова, поради малко по-ниската цена и възможността клиента да каже своите предпочитания. Например, каква квадратура иска, гледка, изложение, етаж и т.н.

Как заплащат бургазлии жилищата, които купуват? В кеш, кредити, ипотечни кредити?

Предимно са клиентите с кредити, но има и много с кешови пари, спестени от работа навън. Други са продали изгодно имоти и влагат парите си в други.

Какво стоят нещата с  жилищата и имотите във ваканционните селища и курортите? Намаляло ли е търсенето и предлагането или се е  увеличило? Цените растат ли или са паднали драстично?

Ние имаме офиси и по Черноморието. Например в Приморско, забелязвам увеличение на предлагането и търсенето на ваканционни имоти. И цените на ваканционните имоти също се увеличават.  Но не както цените на имотите в Бургас. Има някаква закономерност между търсенето и предлагането.  Според мен цените ще задържат своята  тенденция на повишение, но  до една степен. Преди години, ако си спомняте имаше същата тенденция, докато „балона“ не се пукна и ситуацията не се нормализира.

А може и да се дестабилизира? Очакват ли се някакви сътресения или ще остане пазарът стабилен, дори и да се спука балона?

Както казах, ще продължи повишаването на цените, докато това донякъде изкуствено повишение не спре и не се нормализират цените на недвижимите имоти. Има време да се надуе още този ценови балон. После всичко отново ще влезе в „коловоз“.

Интервю на Янчо Николов

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви