Благовест
Благовест Зерлиев

Бившият вокалист на легендарната група „Атлас“ – Благовест Зерлиев,  нареди приказен вернисаж съвместно с прочутия си баща „Маестро Зерлиев“ в Равда.

Благовест е роден на 15 август 1978 година в София, завършва живопис през 1997г. в художествената гимназия, в класа на художника Бранимир Цанков.

Още като ученик, през 1992 г. участва с творби в първата си задгранична изложба в Базел – Швейцария. На 14 години прави първата си самостоятелна изложба. По време на следването си има множество изложби на свои произведения в София и други градове на България, а също и участия в групови изложби и пленери извън страната. До днес има над 20 самостоятелни изяви у нас и в чужбина. Паралелно с рисуването, Благовест развива и своите музикални умения. Той пее, свири на китара, пиано, пише текстове и композира, аранжира  музика.

Страстта му прелива от платното в музиката и от музиката на платното. Един затворен цикъл.

„ Когато рисуването и музиката се синхронизират, картините оживяват, стават живи, раздвижени. Изкуството е живот. Всяко едно изкуство си има своята философия. Когато успееш да съчетаеш повече философии в конкретно творчество, то става истински живо. Не е вдървено, а провокиращо. Творчеството е движение. В това се състои провокацията, да го откриеш. Да те накара да погледнеш филосифски на нещата, да събуди в теб виждане спрямо някоя житейска точка, спрямо няколко житейски точки., да те накара да се замислиш. Изкуството е над материята. То е духовното представяне на материалния свят. Онова което не можем да видим, но можем да погледнем на него, после в себе си, и да го открием. В това се състои провокацията“, разказва Благовест.

Според него всяко едно творчество, независимо дали е музика, рисуване, театър, трябва да носи добри послания. Да има смисъл. Да не е изпразнено от съдържание, а за сметка на това натруфено и претрупано с декори и крещяща помпозност, която изкривява смисъла.

Важното е посланията да са добри и да възпитават. Да бъдат канализирани в правилната посока“, обяснява Благовест.

На музикалната сцена Зерлиев също е иноватор. През 2001 година започва да пее в култувата рок група „Атлас“. До този момент е повече  художник, но  едновременно с това и певец на поп група „Акустика“. Паралелно с това и рисува.

„Към професионалната музика се насочих случайно. А може и да не е било случайно, а така е трябвало да стане“, разказва Зерлиев пред репортер на „BURGASNEWS”.

Така култовата група  в състав: Благовест Зерлиев– соло вокал; Петър Писарски– китари, вокали; Димитър Митев – „Дънди“ – ударни и перкусии; Силвия Секупова– „Суси“– пиано и клавишни инструменти, и допълнителни вокали; Симеон Либчев– бас китара, издава още един сборен албум, озаглавен „Колекция“.

В него, освен най-големите хитове, присъстват и две нови песни – „Само спомен“ и „Капка от любов“, която светкавично се налага като хит. В албума са включени и ремиксирани версии на „Песен за истината“ – изпълнена от Христо Ангов и „Играта свърши“.

„Приказен музикант“, казват за Зерлиев колегите му.

Освен приказен вокал, Благовест е и приказен разказвач. Своите разкази и проза претворява на платното. Невероятна живопис, приказни багри, усет към заобикалящата го среда, романтика бликат от картините на Зерлиев.

И сякаш багреното богатство на природата, което Благовест запечатва върху платната, говори и за дълбочината на човешката душа.  Живописен език или по-скоро живописната  музика върху платната на художника, е в съзвучие с българската същност – това обяснява любимите му теми: стари селски къщи, морския бряг, очарованието на селищата Мелник, Трявна, Несебър. Отличителния му знак са петлите. Присъстват в почти всяка негова картина.

„Много са пъстри и живи. Красиви и музикални“, смее се мултиталантливия мъж.

С развитието си Благовест Зерлиев обогатява с нови теми картините си. Той се вълнува както от атмосферaта на красивите европейски градове, така и от атмосферата на манастирите в Атон. Може би е един от малкото българи на които е позволено да посещава свободно светите обители в Атон, да нощува в тях, да рисува и  да снима видеоклипове.

Картини на талантливия българин са притежание на Романо Проди, папа Йоан Павел Втори, Берлускони, Линда Рондстад, принц Чрлс и много други световно известни личности.

Десет платна нарисувани от ръката на Благовест Зерлиев, стават поле на поетична изява на огромния бард Михаил Белчев. Негови стихове са запечатани в самите картини.

За съвместното си творчество  с Благовест Зерлиев – Михаил Белчев казва:

„Духът, който господства над материята и който е събран във всички тези негови изповеди. Доста от нещата съответстват по някакъв метод и с моето мислене и с моите видения поетични и това ни събра, музиката ни събра“.

Поредната изложба на Благовест е във фойето на емблематичен хотелски комплекс в Равда.

Този път Благовест прави за първи път съвместна изложба със знаменития си родител и известен български художник Стойчо Зерлиев.

Стойчо Зарлиев

Над 30 живописни творби на прочутот „дуо“ баща и син Зерлиеви оживиха хотелското лоби.

Картините са от различни периоди в живота на двамата художници.

„Бургас и регион е голям. Направи ми впечатление, че в посещавани от наши и чуждестранни гости хотели, комплекси и т.н. няма културни събития. Това е нелепо. В Равда приеха идеята с голям интерес и ни поканиха да наредим експозицията. Интересът, както виждате, е повече от голям. Надмина и моите очаквания. Пълно е с посетители и някои вече изявиха желание да притежават наши картини“, споделя Благовест.

Бившият вокалист на Атлас е убеден, че главна роля в създаването на картините му играе музиката.

„Изкуство трябва да се прави от стойностни хора. На такива трябва да се помага и да се дава път. Само тяхното творчество може да „излекува“ нацията ни от опростачването, което си е факт, през последните десетилетия“, убеден е  Зерлиев.

Талантливия музикант и художник смята, че за това са виновни обедняването на „масовия българин“ и липсата на достатъчно културни предавания в медиите.

Въпреки всичко, Благовест вярва, че има светлина в тунела.

Според него  има и много млади хора, които разбират изкуството:

„И точно това ме мотивира да творя. Същото е с музиката и в другите сфери на изкуството“, расъждава талантливият мъж.

Според него масовия човек има проблем. И то голям, комерсиален проблем. Липсата на средства го лишава от достъп до изкуството. Хора, които имат култура – нямат средства.

Творчеството си има цена. Това е неизменно в комерсиалния свят в който живеем.

За да притежава стойностно произведение на изкуството, човек трябва да си плати. Това е реалната действителност. Качествената творба струва колкото скъпите бижута, че дори и много повече. Друг проблем е , че в медиите няма достатъчно информация и предавания за култура.

„Еврейската максима, че  простият човек може да бъде манипулиран абсолютно елементарно, управляван, като че ли действа в държавата. Грозно звучи, но е реалност. Единствената пречка е културата.

В една картина например, човек може да намери отговори на някакви въпроси. А, когато няма достъп до културна информация, до културното пространство, той стои някъде долу и не му е дадено да знае, резултатът е опростачване, деградация.

Същото се отнася и за музиката. След 89 -та година се получи срив в културен аспект. Навремето е имало „Културна дирекция“- сега я няма! Демокрацията ни излезе криво разбрана, всичко се изкриви и тази помия се изля върху хората.

Свободата за която мечтаехме стана свободия. Сега ще трябва да се справим с този обществен проблем. А лекарството е само едно- качествена култура“, завършва Зерлиев.

Картините на двамата известни художници,ще бъдат изложени в хотелски комплекс „Емералд“ до края на месец януари.

Автор: Янчо Николов

Янчо Николов
Интервюто взе Янчо Николов

 

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви