Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради Омикрон към момента не се планира, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

Той увери, че ще се стигне дотам само при чувствително влошаване на ситуацията.

„Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си – че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира Кунчев.

Според него лошата новина е, че излизайки от четвъртата вълна не слязохме до нормални граници, а останахме на една по-висока база, от която започва растеж.

Омикрон ще стане доминиращ вариант много бързо.

„По-важното е колко хора ще имат нужда да влязат в болница, колко ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е ключовото“, коментира доц. Кунчев

Средната заболеваемост в страната в момента все още е около 350 на 100 000 души, но припомни статистиката във Великобритания, където случаите се удвояваха на два дни.

„Когато обхване много хора, натискът върху болниците ще е много голям“, каза още Ангел Кунчев, но уточни, че потвърдените случаи на Омикрон“ у нас са с по-леко протичане и са на домашно лечение.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви