2022 г. ще има достатъчно дълъг период с инфлация, но тя ще е поносима, а не катастрофална. В частния сектор доходите се определят от търсене и предлагане, в публичния сектор е по-сложно, защото има калинки, но последните години и в двата сектора доходите растат. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Нова телевизия.

По думите му, ще има инфлация и на цената на труда. Той съветва за потребителското кредитиране – да е малко, да се върне в рамките на три месеца, за младите, че могат да си позволят да загубят малко, пенсионерите – да са внимателни и да си балансират доходите спрямо прихода.

Хампарцумян направи препратка, че всички си спомнят за инфлацията от Виденовата зима, но е категоричен, че няма да е такава и можем да се справим.

В банките парите ще стават по малко, днешните 1000 лв. могат да купят по-малко неща, хората с много пари ще трябва да правят избор – да отидат на Малдивите или да си топлят басейна вкъщи, посочи банкерът.

Хампарцумян не съветва да се инвестира в имущество – само ако има нужда и хората са сигурни, че могат да се справят с изплащане. Покупката на жилище е спекулация, може да се окаже грешна стратегия. При спекулация – ако не излязат сметките, балонът се пука, но се поема риск, посочи още той.

Имотен балон в България няма, но има предпоставки – той ще стане, ако много хора решат да купуват жилища за спекулация и ако продължи поскъпването на жилища. Търсенето е оправдано, търсят се крайградски имоти, по-големи жилища, поясни Левон Хампарцумян.

Той е от поддръжниците на еврото – да бъдем част от еврозоната би било едно предизвикателство, каза в заключение експертът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви