„По-голяма част от мениджърите и собствениците на хотели казват, че 2022 г. ще бъде по-добра от настоящата година, но оптимизмът им остава умерен, коментира пред БНР Георги Дучев, изпълнителен директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

„Този сезон нямаше развитие на бизнес туризма, но пък летният сезон беше по-добър от 2020 година“, каза той.

Според хотелиерите бизнесът ще се възстанови до две години или повече. Умерено позитивни са очаквания им за следващата година.

„Над 50 сто очакват по-добра година. Но и през следващата година смятаме, че ще остане най-сериозното затруднение в бранша – това е липсата на кадри. 2022 година ще мине под знака на отлива на персонал в хотелите, особено през лятото, тази година не отвориха дори хотели, точно заради липсата на кадри. На следващо място ще са растящите цени на електричеството, което ще доведе и до поскъпването на нощувките, като това поскъпване може да бъде между 10 – 20 на сто“, съобщи още Дучев.

„Шокови поскъпвания обаче в хотелиерската услуга не очаквам“, каза още той.

Според експерта е важно и догодина да се види как ще реагира правителството на пандемията. Бизнесът очаква адекватен маркетинг от страна на държавата, да се търсят варианти за разрешаване и на визовия въпрос с Русия и Турция – милиони потребители се сблъскват с визовия проблем, поясняват още от бранша.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви