Областният управител проф. Мария Нейкова връчи две почетни грамоти, които акцентират върху делата, свързани с опазването на вярата, българските традиции и бит.

Те са за хора от различни поколения, свързани от най-здравата нишка – тази на родолюбието.

Първата е за Димитър Станчев и Ралица Кунева – млади хора, посветили се на пчеларството и земеделието. В конкуренция с представители на 14 държави дейността им получи европейско отличие за „Най-добър проект за принос в развитието на селските райони“.

В стопанството си отглеждат 2200 пчелни семейства, разположени в 32 прекрасни кътчета из Странджа.

В базата им в село Индже войвода са разгърнали няколко производства, които затварят цикъла при отглеждането на пчелите.

Младите фермери са разработили и производства за преработка на плодове и зеленчуци, шоколади и тахани, в чиито рецепти влагат мед и така добавят стойност на продукта, който добиват.

Предприятието им в с. Индже войвода, един слабо развит икономически край на България, е най-големият работодател в региона. Освен че усилено развиват модерно и екологично земеделие,

Ралица и Димитър са родители на 4 деца и двигател за възраждането на българското село и Странджа.

„Вярваме в това, което правим и ще се радваме местната и държавна власт да се присъединят към усилията ни“, споделиха пред областния управител Димитър и Ралица.

От своя страна проф. Нейкова се ангажира да съдейства за осъществяване на бъдещите им проекти, сред които е изграждането на парк и пространства за децата.

С много любов към родното само за няколко години Димитър и Ралица връщат част от предишната слава на с. Индже войвода. Днес благодарение на семейството камбанарията на местна църква е реставрирана. На разположение на децата, които са все повече, е детска площадка. По тяхна инициатива в селото отново има коледарска група.

Площадът посреща гости в нов, приветлив вид, а идеите им за облагородяване и развитие на района са много.

„Делата ви съвпадат изцяло с моето желание за възраждане на Странджа и възпитаване на децата в трудолюбие, любов и уважение към Родината. Вие сте пример и вдъхновение и на практика доказвате, че няма невъзможни мечти“, каза областният управител.

С грамота и почетен знак областният управител Мария Нейкова отличи Руси Куртлаков – художник, предприемач, дарител, радетел на изкуството и българщината.

Последният му акт на съпричастност към опазването на вярата и традициите е издигането на 8-метров впечатляващ кръст в гр. Камено. Събитието по награждаване се състоя в сградата на община Камено.

Именно там, по време на изнесената приемна на областния управител през месец август, Нейкова и Куртлаков обсъдиха поставянето на кръста, факт към днешна дата.

„Чест е да получа това отличие лично от Вас. За мен Вие сте държавник, който с делата си показва, че работи за хората и Родината. Пожелавам Ви дълъг политически живот“, сподели Руси Куртлаков по време на връчването. Той и кметът на община Камено Жельо Вардунски лично показаха новата придобивка на областния управител.

Идеята и инициативата за поставянето на важния християнски символ са изцяло на мецената Куртлаков.

С негова помощ са изградени някои от емблематичните обекти в Бургас – Кръстът на Шилото, паметникът на българския войник пред Военния клуб, паметникът на Апостол Карамитев пред Летния театър и други.

За всичко това Руси Куртлаков с присъщата за него скромност споделя, че „всеки дошъл на тази земя не само трябва да иска, но и да дава“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви