За последните 24 часа в страната се наблюдава рязък скок на новозаразените с коронавирус. Според Единния информационен портал днешните случаи са 3449. Въпреки това у нас все още няма официално потвърждение, че новият вариант Омикрон вече е тук.

Според държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев новата вълна, която е обхванала Западна Европа ще ни достигне след празниците. На 4-5 януари ще видим пак пик, заяви той пред bTV.

Кунчев потвърди, че още в първите един-два работни дни от новата година ще е ясно има ли случаи на Омикрон в България и колко са те.

Ден по-рано съветникът на министър-председателя вирусологът проф. Радка Аргирова съобщи в ефира на същата телевизия, че има данни, че Омикрон вече е в страната.

Омикрон удвоява случаите на всеки 2-3 дни. Добрата характеристика обаче е, че очевидно не му е толкова висока смъртността, подчерта доц. Кунчев.

По думите му, в България караме всички вълни много по-тежко.

Ако другите карат всички вълни по определен начин, ние ги караме по-тежко заради ниския брой ваксинирани, каза още той и добави: Ако продължаваме да сме страната с най-ниско имунизационно покритие това, което ни чака не е добро.

До момента РЗИ-тата са подали към прокуратурата 33 сигнала за фалшиви зелени сертификати. Предполагам, че в рамките на първите 2-3 месеца на 2022 година ще има осъдителни решения на съответните съдилища, прогнозира доц. Кунчев.

Относно времевия интервал за реваксинация, доц. Кунчев съобщи, че още днес или утре ще бъде взето решението за намаляване на интервала за бустерна доза. Вероятно ще е 3 месеца, за „Янсен” ще е 2 месеца, добави той.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви