Хотел
Хотел

Първата помощ от 30 млн. лв. за туристическия бизнес се очаква да бъде разпределена до 31 декември 2021 г., заяви министърът на туризма Христо Проданов. В срок до края на годината той трябва да издаде заповед с одобрените компании за финансиране и съответните суми, които ще им бъдат отпуснати.

Близо 3300 фирми са кандидатствали по мярката, въпрек че в обхвата й влизаха около 44 000 компании, но вероятно само тези са отговорили на условията. Това означава, че

средно в бизнеса ще отидат около 9000 лв. на фирма.

Помощта обаче се разпределя пропорционално и ще бъде около 1% от оборота, обясниха експерти от ведомството. Най-големите хотелиери и туроператори ще могат да вземат дори над 500 000 лв., предава travelnews.bg.

Припомняме, че първата програма в размер на 30 млн. лв. за подпомагане на бизнеса беше отворена на 19 ноември 2021 г. след близо 2 месеца закъснение. Подаването на заявления се извършваше през Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), която е към Министерския съвет. Необходимо изискване за получаване на безвъзмездните средства е предприятията да са регистрирали спад на оборота през 2020 г.

с най-малко 30 на сто в сравнение с 2019 г.

Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г., но не повече от 20 на сто от реализирания оборот през 2019 г.

Допустими кандидати бяха предприятия от туристическия сектор, които осъществяват дейност в сферата на хотелиерството,  ресторантьорството, туроператорската дейност, организирането на конгреси и търговски изложения, други дейности по хуманно здравеопазване, експлоатацията на зали за представления, дейностите, свързани с развлечения и отдих, и  поддържането на добро физическо състояние.

Втората схема от 30 млн. лв. за ликвидна подкрепа на туризма остава за 2022 г.

Същото се отнася и за помощта от 6 млн. лв. за туроператорите и туристическите агенти, а също и оставащите 4 млн. лв. за екскурзоводите. Те са изпратени за нотификация в Европейската комисия, но все още няма решение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви