Мобилен
Мобилен телефон

Две заповеди относно готвеното поскъпване на услугите на мобилните оператори в България от догодина (2022 година) вече са публикувани на официалната страница на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В двете заповеди поименно са посочени два телекома – „Теленор“ и А1. Vivacom не е в обхвата на заповедите, защото досега операторът не е заявил неправомерно увеличение на цените на услугите си.

И в двете заповеди се забранява „нелоялна търговска практика по смисъла на чл. 68, ал. 1 от Закона за защита на потребителите“.

Става въпрос за намерението на операторите да вдигнат цените, като го съобразят с натрупване на инфлация в две поредни години – 2020 и 2021 година.

Според закона, такова увеличение на цените (месечен абонамент) може да се прави веднъж годишно, като се взема предвид инфлацията през предишната година.

За отправна точка се взема промяната в инфлационния индекс на НСИ.

И „Теленор“, и А1 обаче обявиха вдигане на цените с натрупване на инфлацията от последните 2 години.

За разлика от тях Vivacom съобщи за готвено вдигане на таксите само с инфлацията от 2021 година, т.е. според закона.

Пред Actualno.com председателят на КЗП Димитър Маргаритов също потвърди, че Vivacom не нарушава закона.

Заповедите са издадени с предварително изпълнение – т.е., ако бъдат обжалвани в съда, тяхното действие да не бъде спирано докато трае делото.

Попитан дали мобилните оператори могат да намалят цените, ако в дадена година има дефлация, Димитър Маргаритов изрази мнение, че това е възможно и според приетата сега методика съгласно българското законодателство.

„Мисля, че когато индексът на НСИ нещо в минус, по същия начин би могъл да се прилага на базата на тази клауза. Те не са задължени, както не са задължени да вдигат цените на практика, от това, което гласят текстовете в договорите (с потребителите).

Те прилагат този индекс и тази възможност да го направят е посочена в самия закон (чл. 144 от Закона за защита на потребителите), който им дава право, когато е описана методиката в договорите, да се случва това нещо, което на практика може да бъде реализирано“, гласяха думите на Маргаритов.

На изричен въпрос дали методиката не е разписана така, че да може само да се вдигат цените, отговорът на председателя на КЗП пред Actualno.com гласи: „Според мен след като се ползва официалният индекс на НСИ, това е мерилото – такъв, какъвто е той“.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви