Националният комитет „Кан Тервел – спасителят на Европа“ ще реши къде да бъде обособен паметника на великия български владетел. Изборът е между два града в Бургаска област – Приморско и Поморие.

Припомняме, че още през ноември Общински съвет Приморско даде зелена светлина за изграждане на паметник на кан Тервел. Миналата седмица същото сториха и съветниците в Поморие.

Паметникът на кан Тервел е тема, която се роди на една среща с проф. Николай Михайлов, който е един от учредителите на инициативен комитета за изграждането на такъв монумент. Той разкри пред мен, че преди няколко години е провел разговори с кметове на различни общини в Бургаска област, включително на Приморско и Поморие. Проф. Михайлов нямаше надежда, че този проект може да се реализира“ , каза областният управител на Мария Нейкова.

Тя поясни, че след това лично е започнала да води разговори с градоначалниците. Кметът на Приморско Германов отговорил веднага. Няколко седмици по-късно Общински съвет Поморие също е приел идеята.

Ще поканя членовете на този инициативен комитет на място, за да се обсъди и вземе най-правилното решение за локацията. На този етап има място за изграждането в община Приморско. Тези владетели на България трябва да имат своето място до нас и нашите деца да знаят, че са наследници на един велик народ“ , поясни Нейкова.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви