Напусналият групата на ГЕРБ Георги Дракалиев от ВМРО отправи критики към своите колеги от Общински съвет.

Повод за недоволството му е внесено от него предложение за пълно освобождаване от заплащане на наем за търговците, ползватели на общински обекти, в случай, че наетите обекти не работят в периода 1 януари – 31 март 2022 г. или намаляване на наема с 20% или 50%, в случай, че докажат спад в оборота си за този период, сравнен със същия период на 2019 г.

Председател на комисията по общинска собственост, предприятия и дружества също така е предложил и намаляване наполовина на такса смет и месечните такси за обектите по чл. 56 от ЗУТ и по отм. чл.120 от ППЗТСУ.

Той споделя, че преди десетина дни е бил потърсен за съдействие от бургаски търговци – наематели на общински нежилищни имоти и от ползватели на преместваеми обекти, разположени върху имоти, общинска собственост, които разчитат местната власт да ги подпомогне до края на извънредната епидемична обстановка.

Необяснимо защо, вече цяла седмица предложението ми не е публикувано на страницата на съвета, а за да се стигне до разглеждането му на заседание, то трябва първо да престои там в 30 дневен срок. Забавянето или непубликуването му заплашва да лиши дребния бургаски бизнес от необходимата му подкрепа от страна на Общинския съвет“ , пише Дракалиев.

Той е категоричен, че това е нарушаване на правомощията му на общински съветник, което представлява недопустимо погазване на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Същевременно, няколко дни по-рано на сайта на Общинския съвет е публикувано аналогично предложение за намаляване на цените за наемане на обекти общинска собственост, но само такива, в които се провеждат културни събития. Искрено се надявам, причината цяла седмица да не е публикувано моето предложение, да е съвсем прозаична и да не се дължи на нечие нежелание да бъде подпомогнат дребния местен бизнес в условията на криза“ , продължава общинският съветник от ВМРО.

Той допълва, че приветства намаляването на цените за посещения на културни събития в условията на епидемична обстановка, но категорично не е съгласен с прокарване на двоен стандарт от страна на местната власт и делене на наемателите и ползвателите на общински обекти на едни, за които може и други, за които не може.

Щом подпомагаме едни, ще го правим за всички! Призовавам търговците и медиите да наблюдават с особено внимание този интересен и безпрецедентен случай“ , завършва той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви