Изтъкнатият хореограф, режисьор и балетмайстор проф. Хикмет Мехмедов бе удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен на церемония в Президентството. Отличието е присъдено за големите му заслуги в развитието на културата и изкуството.

Част от творческата дейност на проф. Хикмет Мехмедов е свързана с Бургас. В морския град той основава балетния клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.

Проф. Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и балет „Арабеск“. През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Работи като главен балетмайстор и директор на Русенската народна опера (1983-1995), директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега). Между тези пристани на творческия път са „пръснати“ и разкази за многото му гастроли в чужбина (Турция, Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Корея, Русия), за многобройните му участия като гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, участията му в журита на престижни Международни фестивали на балетното изкуство.

Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив.

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия на още трима изявени дейци на културата. Орден „Св. св. Кирил и Методий” – първа степен получиха проф. Адриана Благоева – хоров диригент и педагог, заместник-ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, както и актьорът и режисьор от трупата на Народния театър „Иван Вазов” Михаил Петров. С орден „Св. св. Кирил и Методий” – втора степен беше награден актьорът Любен Чаталов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви