Доган сарай
Доган сарай

Оранжерията в имота в парк „Росенец“, който де факто се контролира от Ахмед Доган, не е незаконна и не трябва да бъде премахната засега. Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).

Съдът приема, че предишната инстанция не си изпълнила задълженията и не събрала всички доказателства по случая. Припомняме, че решението на по-долната инстанция беше за премахване на оранжерията.

ВАС казва, че всъщност оранжерията била съставена от три отделни части и в заповедта на Община Бургас за премахване това не било отбелязано т.е. фактическата площ на постройката не отговаряла на описаното в заповедта.

Затова и Бургаският административен съд трябвало първо да установи какво всъщност отговаря на описаното в заповедта за премахване. Съдът трябвало и да възложи допълнителна съдебно-техническа експертиза, за да се установи това, но не го направил, казват върховните съдии.

Освен това, върховните съдии подкрепят жалбоподателя „Хермес Солар“ ООД, че всъщност не е доказано, че въпросната постройка била изградена между 5 и 18 януари, 2016 година.

Припомняме, че в края на октомври областната администрация в Бургас обяви процедура за избор на изпълнител за събаряне на две постройки в т.нар. морски сараи на Доган.

Третата постройка, която трябваше да бъде съборена, е точно „оранжерията“, за която има съдебен спор.

От решението на ВАС прави впечатление, че заместник-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас, който бил редовно призован, не се явява и не изпраща представител на съдебното заседание. Вместо това са пратени писмени отговори и становище.

„Едната от съдийките е в състава, който не наказа Петьо Еврото, а друга в състава, потвърдил уволнението на съдия Мирослава Тодорова, която впоследствие осъди България в Страсбург. Превзета съдебна система!“, коментира в своя фейсбук профил разследващият сайт Bird.bg.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви