Банкомат
Банкомат

От Нова година с нови и по-високи такси ще бъдат част банките – за разкриване на банкови сметки, внасяне и теглене на пари, преводи и използване на банкови карти, съобщава в. „Сега“.

От 5 януари, най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк, повишава голяма част от таксите и комисионите в своята тарифа. Двойно по-скъпо ще е внасянето на суми в евро – от 0.50 EUR на 1 EUR.

 Увеличава се и таксата при теглене на каса – от сегашните 6 лв. за суми до 2000 лв. на 0.5% от сумата, но не по-малко от 6 лв.

Също така банката ще свали и прага на спестяванията, за които се начислява т. нар. такса за съхранение. Ако в момента без такава такса са парични средства до 400 000 лв., от Новата година с 0.7% годишно ще бъдат „обложени“ спестявания над 200 000 лв.

Справката за наличността по дебитната карта „Уникредит Булбанк“ ще таксува по-скъпо – от 0.50 лв. на 1 лв.

Двойно ще нарасне и сумата, която банката начислява при погасяване на кредит, теглен от дъщерното й дружество УниKредит Кънсюмър Файнансинг – при всяка погасителна вноска таксата ще е 2 лв., вместо 1 лев.

Ще поскъпнат и преводите на пари, както и електронните преводи – от 1 лв. на 1.20 лв. Съществен ръст на таксите ще има и за преводи във валута, различна от лева и еврото.

Банката ще завишава с 1 лев всички такси, които се плащат при ползване на услугата „Директен дебит“ – това са разплащанията чрез банката на различни комунални услуги – ток, вода, парно и пр.

Тегленето на пари от банкомат вече ще е 0.16% от изтеглената сума, но не по-малко от сегашните 0.30 лв. Теглене на пари от банкомат на друга банка става 0.20%, но не по-малко от сегашните 1.50 лв.

Централна кооперативна банка също променя тарифи от януари. Обслужването на разплащателна сметка вече ще струва 3,80 лв. месечно, ако клиентът няма дебитна карта, а не 3.50 лв.

Повишава се и таксата за поддръжка на спестовна сметка и тя става 2 лева месечно при 1,50 лева сега.

Клиентите на банката ще плащат повече и за теглене на суми в брой от сметка. За суми до 2000 лв. таксата става 4 лева при 3,50 лева сега, а за над 2000 лева – 0,5% от сумата, при 0,45% сега.

В началото на декември Алианц България също промени някои трафифи. Обслужването на разплащателна сметка без издадена дебитна карта към нея поскъпна от 2.20 на 4 лв. на месец.

Безплатното доскоро внасяне на пари в брой на гише вече струва 1 лв., ако сумата е до 3000 лв.

При внасяне на по-големи суми таксата се вдига от 0,1% до 0,5%. Тегленето на пари на каса поскъпна от 3 лв. на 4,50.

Алианц Банк единствена официално е въвела отрицателни лихви за големите спестители, без да го прикрива с „такса съхранение“.

До 1 декември минусови лихви имаше за сметките над 1 млн. лв. Сега прагът е свален на 500 хил. лв.

За клиенти със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. лихвата е -0,25%, а за хора със суми между 3 млн. лв. и 10 млн. лв. е -0,55%. За по-големи суми достига до минус 1,2%

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви