Постоянната комисия по икономика и инвестиционни политики към Общински съвет -Бургас остана без председател и зам.-председател.

На сесията днес трябваше да бъдат избрани такива, след като досегашният председател Константин Бачийски бе избран за народен представител и оваканти поста.

От СЕК определиха категорично, че неговото място трябва да бъде заето от човек от тяхната група, а именно влезлият на мястото на Бачийски Росен Топкаров.

ГЕРБ път издигнаха за председател свой представител – досегашният зам.-председател Тодор Йосифов.

Не мога да се съглася с това предложение. Практиката е, който напусне, то човек от същата група да заеме мястото му. Призовава ГЕРБ да направят отвод на предложението“ , призова Георги Събев от СЕК.

Георги Маринчев от ГЕРБ му отговори, че има и практика, в която освободеното място да не се заема от човек от същата група.

Смятам, че господин Йосифов сам си извоюва мястото, защото през този мандат той най-често води заседанията на комисията“ , заяви той.

Щяхме да подкрепим вашето предложение, ако беше в началото мандата. Не трябва да издребняваме и е по-резонно Тошко Йосифов да бъде председател“ , подкрепи го Бойчо Георгиев от ГЕРБ.

Събев отговори гневно, че забелязва тенденциозност сред съветниците от мнозинството, която продължавала вече много време. Той поиска 15-минутна почивка, през която от ГЕРБ да оттеглят предложението си.

След паузата Стоян Грозев от ДБГ определи, че мнозинството се опитват да отнемат квотата на СЕК.

Смешно е да говорим за морал. Вече втори мандат съм съветник и никога не съм искала да бъде председател. Ако г-н Топкаров иска да работи за доброто на Бургас, то ще може да го прави на всеки пост“ , каза Калояна Живкова от ГЕРБ.

Не искам да кажа, че г-н Йосифов не е подходящ за поста, но има правила, които са приети още в началото на мандата и смятаме, че те трябва да се спазват. Винаги сме били конструктивни, ако обаче това решение мине, то сме готови да излезем от всички комисии“ , отговори Събев.

Съветникът от БСП Йордан Георгиев също се включи в темата и сподели, че не приема поставянето на ултиматуми, като излизането от комисии.

„Колегите не трябва да се държат като сърдити. Едната група има свое предложение, другата с друга. Нека си гласуваме и който събере повече гласове, то той ще бъде председател“ , заяви Бойчо Георгиев.

Мнозинството надделя и с 23 на 22 гласа, за председател на комисията бе избран Тодор Йосифов.

Топкаров трябваше да заеме мястото на зам.-председател, но от СЕК обявиха, че няма да приемат тази позиция за съветника си.

Не си правете труда да ни изпращате материали от комисиите“ , заяви Събев.

Нещата съвсем за забатачиха, след като стана ясно, че по правилник председатели и членове на комисиите се избират с поне 50% от гласовете на всички съветници – тоест нужни бяха 26 гласа.

Това не се случи и така Постоянната комисия по икономика и инвестиционни политики остана без председател поне до следващата сесия през януари.

Куриозно е същ така, че Топкаров с тази докладна трябваше да стане и част от други комисии, но след като тя не бе приета, той вече втори месец като съветник не влезе в тях.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви