Радостин Чолаков е в класация на
Радостин Чолаков е в класация на "Форбс"

15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е най-младият българин, попаднал в престижната класация на списание „Форбс“ – „Топ 30 под 30″.

Десетокласникът от пловдивската математическа гимназия създава софтуер. Той озвучава учебници и прави граматичен и синтактичен анализ на български. Радостин обясни пред bTV, че софтуерът има за цел да подобри поддръжката на българския език в интернет пространството. Това става като предоставя лингвистичи инструменти за обработка на езика.

Изкуствен интелект за българския език – това е най-престижното нещо в момента“. Това добави учителят по информатика от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив Мария Василева.

„Това беше нещо като магия. Много интересно ми беше как се пишат кодове, числа и се получават интересни приложения“, добави Радостин.

Днес младият програмист е в годишната класация на „Форбс“ – „Топ 30 под 30“ за водещите млади лидери, изобретатели и предприемачи на възраст до 30 години в Европа.

„Наистина ме вдъхновява. Това е една доста висока оценка“, каза още той.

Сега Радостин разработва нова платформа, при която се опитва с помощта на изкуствен интелект да предвижда как ще се движат криптопазарите напред. Ученикът мечтае да създаде собствена софтуерна компания и да изгражда продукти, полезни за хората.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви