Бургас се нарежда до столиците на Гърция, Унгария, Белгия, Португалия, Латвия и Естония, които заедно с Германия и Нидерландия ще проведат уникален европейски експеримент по дигитален краудсорсинг (включване на ресурса на множеството) в търсенето на решениe за подобряване на качеството на въздуха в града.

Инициативата бе представена в Бургас от Петко Георгиев, директор на „Проинфо“ пред представители на Община Бургас, Областна управа, университетите, нестопански организации и медии.

Целта на експеримента е да се съберат, обобщят и представят за политическо решение мненията и предложенията на колкото се може повече граждани на града в търсене на практически решения за подобряване на въздуха, който дишаме.

Едновременно с Бургас експериментът ще се провежда в големите градове на Германия и Нидерландия, както и в Атина, Будапеща, Лисабон, Рига и Талин.

Освен генерирането на конкретни предложения и политики за качеството на въздуха, експериментът цели и тестването на цифрова платформа, която да позволи включването на гражданското мнозинство в решаването на всички важни за тях проблеми и по много други проблеми, които засягат пряко жителите на града.

От Нова година платформата ще е достъпна за прякото участие на всички, които искат да участват, без органичение – граждани, активисти, неправителствени организации.

Краудсорсингът ще продължи през цялата 2022 и ще премине през четири етапа: определяне на проблемите, предложения за решения, общ избор на подход и приоритети и формулиране на конкретни предложения към компетентните институции. Повече подробности – на информационната платформа на инициативата –  www.codecidingeurope.eu

16 организации от 13 държави участват в експеримента под ръководството на Европейската служба за гражданско действие ECAS и на Центъра за социални науки към унгарската академия на науките с участието на Европейското бюро за околната среда. В България координатор на краудсорсинга е Фондация ПроИнфо.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви