Да бъдат въведени стимули за ваксинация на хората под формата на ваучери, предложи Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм. Идеята е ваучерите да може да се използват в ресторанти, хотели, за кратки екскурзии в страната и други туристически услуги.

Чрез даването на ваучери може да се направи кампания за ваксинация на населението.

До началото на лятото трябва да се постигне ваксинация от поне 50-60 на сто, защото в противен случа големите туроператори ще откажат да работят с България, коментираха представители на бранша. Ако процентът на ваксинираните не се повиши, ще имаме тежък сезон през лятото, смятат от туристическия бизнес, пише „Труд“.

Необходимите мерки за спасяване на туристическия сектор бяха представени от Конфедерацията на българския туристически бизнес, в който влизат най-големите браншови организации на туризма.

Необходимо е запазване на намалената ставка но ДДС от 9 на сто за ресторантите и туристическите услуги, заяви Ричард Алибегов, съпредседател на Конфедерацията.

Освен това от туристическия бранш поискаха мярката за запазване на заетостта 60/40 да бъде променена, така че фирмите да получават подкрепа от държавната хазна при 20% спад на оборота. Служебното правителство промени мярката, така че по-малко фирми можеха да се възползват от нея, обясни Ричард Алибегов. Сета браншът иска новото правителство да върне стария вариант на мярката.

Кредити за туристическия сектор да се дават чрез Българската банка за развитие, настояват още от бранша. Това е необходимо тъй като търговските банки смятат туризма за рисков сектор в условията на пандемия и не кредитират фирмите от бранша.

В бюджета за 2022 г. да бъдат заложени поне 100 млн. лв. за туризма, за да бъдат постигнати целите, които браншът си поставя, поиска още от Конфедерацията.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви