Държави ще бойкотират Олимипиадата
Държави ще бойкотират Олимипиадата

Международният олимпийски комитет взе решение официално да премахне три от основните спортове. Те ще отпаднат за Олимпийските игри през 2028 година в Лос Анджелис.

Президентът на централата Томас Бах обяви, че вдигането на тежести, боксът и модерният петобой няма да се провеждат в Щатите. На тяхно място влизат скейтборд, сърф и спортно катерене, които бяха част и от Игрите в Токио.

Решението за изваждането на три от основните спортове на Олимпийските игри бе взето след виртуално заседание на МОК. То се проведе в последните три дни.

„Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния“, обясни Бах.

Вдигането на тежести е част от олимпийските спортове от далечната 1896-а, а боксът и модерният петобой официално влизат в програмата на Игрите през 1912 година в Стокхолм.

Все пак има шанс ръководителите на трите отпаднали спорта да се борят за участие на събитието. За целта ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове, които се планира да бъдат вкарани еднократно за Игрите в Лос Анджелис.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви