Имоти
Жега на пазара

Силната за покупките на жилища 2021 г. не подминава и пазара на ваканционни имоти у нас, както по морето, така и в планинските курорти.

Данни на Агенцията по вписванията за третото тримесечие показаха ръст на сделките с имоти (в които влизат не само жилища, но и други видове недвижимости) с близо 85% в Несебър, където се изповядват и тези в Слънчев бряг. В Царево и Балчик повишението е с около и над 50%, а в Поморие – с над 34%.

„При ваканционните имоти отбелязваме силна година както в морските, така и в планинските курорти, като в зимните дестинации – Банско, Боровец и Пампорово, имаше засилено търсене и през лятото“, коментира пред Investor.bg Полина Стойкова, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, и допълва, че заради нарасналото търсене предлагането на вторичен пазар се изчерпва.

„Пазарът на ваканционни имоти е стабилен, предвидим и без сътресения. Засилената активност на купувачите се дължи на новите условия на живот в резултат на пандемията – по-трудно пътуване и преминаване на границите, ограничения при планирането на ваканциите в традиционните хотели, липса на цялостна предвидимост“, коментира Екатерина Желяпова, търговски директор на агенцията за недвижими имоти Green Life, която е специализирана във ваканционни имоти по Черноморието.

Според Стойкова добрите имоти се продават за дни и вече се усеща недостиг и ръст на цените.

Тенденцията е валидна както по морето, така и в Банско и Боровец, докато в Пампорово поскъпването на имотите не е толкова силно изразено.

Заради изчерпването на предлагането тази година в Слънчев бряг е имало ново строителство, което беше замръзнало през последните години. „Става въпрос за единични проекти за малки обекти. Работеше се активно по тях, включително през уикендите, вероятно с намерението да бъдат завършени за следващия сезон“, казва Стойкова.

Динамиката на пазара на ваканционни имоти по Черноморието се дължи на възможността за дистанционна работа, необходимостта от повече пространство, търсенето на варианти за живот извън града, коментира Желяпова.

„Много хора потърсиха начин да направят морската си почивка по-лесна и достъпна. Докато преди някои потенциални клиенти не се решаваха на тази инвестиция, тъй като не считаха, че ще ползват имота за повече от седмица или две, днес картината е друга.

Онези купувачи, чиято работа позволява изцяло дистанционна форма, остават на морето около три-четири месеца и покупката на собствен ваканционен имот е най-логичната стъпка за тях.

Има и собственици, които изпращат децата заедно с бабите и дядовците, дори самите те да се налага да работят в големия град. Накратко, хората искат лесно и достъпно море, с по-малко рискове и свободата да го посещават, когато пожелаят“, казва тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви