Само в една дума – триумф – три млади, амбициозни и талантливи момичета изразяват своето вдъхновение за развитие и жажда за победи.

„Триумф“ е името на най-новия спортен клуб по художествена гимнастика в Бургас, основан само преди три месеца.

Зад проекта „Триумф“ стоят бившите състезателки по художествена гимнастика и вече с натрупан треньорски опит – Невена Стоянова, Деница Андреева и Сияна Йорданова.

Невена Стоянова се занимава с художествена гимнастика от 13 години. Като треньор е работила в почти всички бургаски школи. Тя е републикански шампион на България, била е част от разширения състав на националния отбор. В момента следва в НСА и сбъдва мечтите си чрез СКХГ „Триумф“.

Деница Андреева от доста години е състезател на професионално ниво, с треньор Петя Монева. Републикански шампион на България, има доста отличия от международни и държавни първенства. Също учи в НСА. Седем години е била треньор във Великобритания, където придобива доста опит, но решава да се върне за да следва мечтата си.

От петгодишна Сияна Йорданова носи художествената гимнастика в сърцето си. Със състезателна дейност се занимава до 18 г., а от седем е треньор. Завършила е спортното училище и сега също следва в НСА.

Всяка една от тях е минала през доста изпитания и като състезателки, и като треньори. На килима и трите гимнастички са били конкуренция. Надпреварата помежду им продължава и в треньорската професия, когато са работили в различни клубове.

Но почувствали се готови – общата им цел ги събра заедно в „Триумф“, за да следват и сбъднат мечтата си. Главният стимул да направят тази крачка – сами да ръководят клуб, е желанието за развитие не само на децата, но и на самите тях като треньори.

„На първо място искаме да имаме шампионки България, да станат добри като „златните момичета“. Пътят към тази цел е много труден. Ние, треньорите, сме подкрепата и трябва да има доверие към нас от страна на родителите и на децата. И да вървим заедно по този труден път“, споделят момичетата.

За краткото си време на съществуване „Триумф“ открива филиали в Созопол и Несебър, където залите са пълни. Там треньорките се радват и на подкрепата на общините. Според тях това е много важно, защото така децата и от малките градове могат да се докоснат до художествената гимнастика.

„Всяко малко момиче има мечта да стане гимнастичка. Тъй като в по-малките градове условията не са толкова добри, пътят, който трябва да следваме, е когато някое дете има потенциал, с подкрепата на родителите да работим с него централизирано в Бургас. Тук има повече възможност за повече часове тренировки в голяма зала. Това е нашата идея за система, за да градим нагоре“.

На този етап в Бургас клубът води тренировки в мултифункционалната спортна зала в двора на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“. Занятията са от 15:00 до 18:30 ч. всеки сряда и петък, а в събота и неделя от 13:30 до 17:30 ч., когато има и час по балет. Занятия се водят и в „Меден рудник“.

Част от клуба са вече към сто деца на възраст от 4 до 9-годишна възраст. За тренировките в Бургас, малките гимнастички от отдалечените места пътуват с организиран транспорт.

Пътят към мечтата – проектът „Триумф“, включва и направата на собствен турнир. Предвижда се и организиране на международни лагери. Първият ще е идното лято във Варна, като вече има заявени участници от Англия и Русия, както и от България.

„Получихме много поздравления от наши колеги от страната. Когато се почувстваме още по-готови, може би след година-две, задължително ще искаме да съберем от цял свят гимнастички, които да се борят за Купата на „Триумф“. Конкуренцията ни мотивира – да бъдем по-добри, да се учим от грешките си и да растем нагоре. Всичко е въпрос на работа и доказване“, категорични са треньорките.

Първото съвместно мероприятие на СКХГ „Триумф“ ще е на 16 декември. Група от 50 души, представители на клуба, ще пътува за бенефиса на „златните момичета“ в София.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви