Всеки в МС трябва да има зелен сертификат, а това ще бъде първата заповед на новия премиер Кирил Петков.

Според него днес е важен ден, защото трябва да променим мисленето и управлението.

„Първата ни задача е, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. С коалиционните ни партньори направихме споразумение за политиките, които са нужни тази промяна да се осъществи“, каза той.

„Аз вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място“, призна новият премиер.

Петков призова опозицията да следи действията на управляващите и да бъде конструктивна.

Петков представи приоритетите на новото правителство по сектори.

В областта на енергетиката трябва да се избегне скока на цената на тока за битовите потребители и да се намали цената за бизнеса.

В здравеопазването приоритет е борбата с пандемията.

„Имаме два варианта – единият е да кажем махаме зелените сертификати, затваряме си очите през науката, другият е да се каже трябва да се ваксинираме доброволно. Първата ми заповед ще е всеки в МС да има зелен сертификат, защото не може малката сладкарница да го изисква, а в МС да се влиза без такъв“, каза Петков.

Следващата стъпка и мотото на МС ще е нулева толерантност към корупцията

„Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво на йерархията“, закани се той.

„В управляващата коалиция се обединихме около мнението, че Иван Гешев не е постигнал задачите, които трябва да постигне един главен прокурор“, каза още Петков.

Той даде заявка, че реформата в прокуратурата трябва да стане факт един път и завинаги.

В областта на икономиката Петков отсече, че България трябва да настигне европейските си партньор и растежът на БВП трябва да е над 5%.

„Всички знаем от малки, че България има една от най-плодородните почви в света и сме били едни от най-големите износители на плодове и зеленчуци и е време да си върнем този статут, да управляваме добре горите си“, посочи още бъдещият премиер.

„Крайно време е да свържем Северна и Южна България и митичният тунел под „Шипка“ трябва да стане реалност. Трябва да построим магистрала „Хемус“ законно, да изградим нови мостове над Дунав“, каза Петков.

Той се обяви и за напредък в отношенията с РСМ, което трябва да е огромен ангажимент на дипломацията ни.

„Не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската политиката е един от най-големите ни проблеми“, посочи още бъдещият премиер.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви