След три часа дебати Кирил Петков от ПП беше избран за новия премиер на България от 47-ото НС. Той получи подкрепата на всичките 134 депутати от ПП, БСП, ДБ и ИТН. 104 от ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против.

Днес Народното събрание провежда извънредно заседание, за да одобри новата власт на страната.

В събота съпредседателят на ПП получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Петков го върна веднага – изпълнен. Тогава стана ясен и съставът на кабинета, в който влизат представители на четирите партии, подписали коалиционното споразумение.

Кой е Кирил Петков

Кирил Петков беше министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев. Завършва Финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Има магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, които организират т.нар. „Харвардски курсове”.

Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновациите с висока добавена стойност и има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии.

В тази връзка през 2018 г. той създава Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическият факултет на Софийския университет. Кирил Петков е женен и има три дъщери.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви