Ученици от пети клас на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ успешно реализираха проект „Живей здравословно всеки ден“, предимно в условията на дистанционно обучение.

С него те участваха в Националния конкурс „Посланици на здравето“ и за втора поредна година грабнаха специалната награда на БМЧК. Тя включва иновативни комплекти по електроника и роботика на стойност 500 лева и е придружена от грамота от Председателя на БЧК акад. Христо Григоров.

Конкурсът е една от инициативите на Министерството на здравеопазването в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, а основната му цел е превенцията на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

От 2019 г. училището е единствено в България, което участва в международното предизвикателство Mission X „Walk to the Moon“, свързано с интегриране на знанията за Космоса със здравословно хранене и физическа активност в уроците по всички предмети в 5. клас.

Проведените мисии са разработени на базата на програма на Европейско бюро за космически образователни ресурси ESERO, UK Space agency. Младежите са адаптирали дейностите, за да са подходящи и в условия на онлайн обучение. Готов е обновеният сборник с добри педагогически практики: „Мисия космонавт – яж и тренирай като космонавт“ Част 2.

Други интересни дейности по проекта са ежедневните предизвикателства за фитнес и здравословно хранене. Петокласниците заснеха и кратки видеа „Да спортуваш е забавно!“, като изпълняваха упражнения, имитиращи движенията на животни.

Готовите видеа се използват за физическа подготовка на учениците от начален курс в училище. Реализирана е и инициатива „Предай нататък!“. Петокласниците бяха обучени на тема здравословното хранене и активен начин на живот от доброволци на БМЧК, а в последствие учениците предадоха знанията си и на своите съученици чрез интересни игри и демонстрации.

В училището вече пета година функционира клуб „Приятели на БМЧК“, а малките доброволци активно се включват във всички по-мащабни мероприятия на младежката организация, включително кампанията „Подари Коледа“ в полза на деца.

Изпълняват се програми на БМЧК за обучение на учениците по първа долекарска помощ и безопасност на движението.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви