4 174 523 лева да се заложат в бюджета на община Бургас за изграждане на надземен многоетажен монтажен паркинг в ж.к „Възраждане“. Това предложение е входирал Георги Събев, общински съветник от ПП „Средна европейска класа“.

Събев се аргументира с това, че Бургас изпитва сериозен недостиг на паркоместа. Според него е време местната администрация да помислят сериозно за разрешаването на наболелия проблем, особено в квартали като „Възраждане“.

Докладната е и по предложение на ОЗБГ/Организация за закрила на българските граждани/, които смятат, че изграждането на подобен паркинг ще разреши в голяма степен проблема с паркирането в квартала.

Събев и ОЗБГ предлагат този паркинг да се изгради върху имоти, общинска собственост, които се намират на кръстовището на улиците „Сливница“ и „Дебелт“. Според техни изчисления израждането на съоръжението ще възлиза на 4 174 523 лева.

Общинският съветник пише още, че подобни многоетажни монтажни паркинги се използват масово в европейски градове, защото са сравнителни евтини, бързи за изграждане и не се нуждаят от постоянна поддръжка, за да функционират.

Изграждането на такъв паркинг, на само две надземни нива, щяло да увеличи двойно капацитета на местата за паркиране. Нямало да се наруши и визуално или функционално качеството на обитаване на съседните сгради, защото структурата не е толкова висока.

Последният етаж дори можело да се използва и като спортна площадка, а опитът на европейските градове показвал, че подобен вид паркинги имали ниски експлоатационни разходи заради дългосрочната устойчивост на конструкцията. Поддръжката се свеждала само до осветление и периодично почистване.

Дебат и решение по докладната ще се вземе на предстоящото на 21 декември заседание на общински съвет.

2 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви