Даниил
Даниил

На 11 декември Света ни църква тачи паметта на Преподобни Даниил Стълпник и Преподобни Лука Стълпник.

Преподобният стълпник Лука живял през X век. Смята се, че е участвал в битката при Ахелой през 917 г. , но с Божия промисъл Лука останал невредим. После той приел монашеството и преуспявайки в избраното житие, се удостоил с презвитерски сан.

Ревнувайки за висше духовно съвършенство, той оковал тялото си в железни вериги, изкачил се на стълб и там пазел толкова строго въздържание, че шест дни от седмицата не приемал никаква храна и само на седмия вкусвал донесената просфора и малко зеленчуци.

На стълба той прекарал три години.

После, призоваван от Божествено внушение, отишъл на планината Олимп, а оттам се преселил в Константинопол. За да не нарушава своя обет за мълчание, той държал в устата си камък. Накрая се оттеглил в Халкидон.

Там също се възкачил на стълб, прекарал на него четиридесет и пет години и се прославил с много чудеса. Така благочестиво преминал земния си път, свети Лука починала в дълъга старост между 970 и 980 г.

Свети Даниил се родил в Месопотомия от родители, които дълго време нямали деца и които били дали обет да посветят на Бога първородното си дете. Затова, когато Даниил навършил 12 години, постъпил в манастир и не след дълго станал епископ на своята обител.

По-късно си построил стълб в град Византион и дълги години прекарал в пост и молитва на него. Прочул се като мъдър и благочестив човек, създал много ученици и последователи. Починал в дълбока старост през 490 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви