Сър Джон Хоукууд

Сър Джон Хоукууд (1320-1394г.) е английски рицар и италиански наемнически капитан (кондотиер), служил на различни господари в продължение на шест десетилетия.

Джон е роден в обикновено семейство, баща му е боядисвал платове и/или е бил шивач. Джон е втори син и като такъв може да очаква само малка част от семейното наследство. Ето защо, когато през 1337г., Англия започва война с Франция, младежът решава да служи под знамената на Едуард III.

За кариерата му в армията се знае относително малко. Но Хоукууд вероятно се е сражавал при Креси (1347г.) и Поатие (1356г.). Защото лично Едуард, Черният Принц /син на Едуард II/ го посвещава в рицарство насред бойното поле. След подписването на мира от Бретини (1360г.), Джон напуска английската армия.

След повече от двадесет години по бойните полета, Хоукууд не може да се върне към стария си живот. Войната се е превърнала в неговия занаят и Джон решава да си потърси нови работодатели. Заедно с него тръгват и част от войниците, които е командвал. Първоначално заминава за Бургундия и се присъединява към местните „Свободни отряди“. По-късно е част от т.нар „Велик отряд“, който се сражава срещу папските войски в района на Авиньон.

През 1362г., Джон, вече лидер на собствена наемническа част – Бялата рота. И е нает от херцога на Монферат, който започва война със савойския граф Амадео VI Зеления. Той е същия, който две години по-късно ще изгони османците от Галиполи и ще завладее българските градове по южното Черноморие. В служба на Монферат, Джон воюва и в Северна Италия, в долината на р. По срещу Милано и другите местни барони и градове-държави.

Между 1364 и 1370г., Бялата рота служи последователно на Пиза, Перуджа и след това на Милано, сражавайки се за и срещу почти всички големи играчи в италианската политика. Между 1375 и 1378г., Хоукууд служи на Папството във Войната на Осемте светци, сражавайки се срещу Сиена, Флоренция и Милано.

През 1379г., Бялата рота отново сменя своя работодател и застава на страната на Милано, като

сър Джон Хоукууд се жени за незаконната дъщеря на миланския лорд.

Двамата се скарват и англичанинът заминава за Флоренция (1381г.) В последствие е нает от Падуа, като в служба на падуанците, Хоукууд печели една от най-важните си победи – Битката при Кастаняро (11 март, 1387г.). Между службата си във Флоренция и тази в Падуа, Джон действа като посланик на крал Ричард II в двора на Папата.

През 1390г., Бялата рота се връща на служба при флорентинците и сър Джон става главнокомандващ на флорентинската армия, в която си роля за пореден път воюва с Милано. Хоукууд успява да спре миланското настъпление и е обявен за спасител на Флоренция и неин почетен гражданин.

Наемникът умира през 1394г., след като в продължение на почти шестдесет години се сражава по бойните полета на Франция и Италия. Погребан е във Флоренция, но по настояване на Ричард II, тялото му е пренесено в Лондон.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви