Пожар горя в Карнобат

Пожар избухна в училище в Карнобат тази нощ. В него учат около 250 деца, за които днес е неучебен ден.

Основната версия, по която работят разследващите, е искра, предизвикана от ремонтни дейности по покрива на сградата. В понеделник следобед работници са заварявали металната конструкция, възможно е да е тлеело под ламперията и от силния вятър огънят да се е възпламенил.

Пожарът е горял на метри от жилищни постройки, но за щастие, пострадали няма. Три екипа на пожарната овладяха пламъците за няколко часа.

Изгоряло е и електрическото табло, което захранва училището. Поне до края седмицата учениците минават отново на онлайн обучение.

Пожарът лумва час преди полунощ, на метри от жилищни постройки.

„Аз съм заспал вътре и гледам по едно време в къщата дими. Викам какво става. Отварям вратата и гледам пожар“, разказва Атанас Димитров.
„Пламъците бяха много големи, страшни пламъци! Стигаха до тази сграда към покрива, много се уплашихме, много!“, допълва огнярят на училището Сашо Гемеджиев.

Огънят бързо обхваща металната постройка в двора.

„Извършвани са ремонтни дейности и най-вероятно оттам“, коментира Петър Атанасов, началник на РСБПЗН- Карнобат.

„Плюс това към 5 без нещо излезе и силен вятър и той ако е помогнал. Изключваме засега умишлен палеж“, казва Красимира Балимезова, зам.-директор на ОУ „П.Р.Славейков“:.

Помещението е използвано за физкултурен салон, а част за склад, в който са съхранявани пет тона пелети. Пламъците не са засегнали пелетите, но са обхванали част от основната сграда на училището.

„Добре, че е била изолацията. Тя е предпазила основната сграда. Иначе щеше да пламне цялото училище, то е старо и със сигурност щеше да изгори!“, казва старшият учител Светлан Тонев.

„Това е огромна трагедия, училище с традиции, училище, което е поддържано“, коментира Гинка Русева, учител в подготвителна група.

В училището учат около 250 деца, за които денят ще е неучебен заради липсата на ток.

„Застрахователят вероятно ще даде някаква сума, другото ще го решаваме в Общинския съвет… Трябва да има проектиране, обществена поръчка за строителство, макар че сме в аварийна ситуация ще търсим най-бързият вариант“, казва кметът на Карнобат Георги Димитров.

Преди пет години друго училище в Карнобат изгоря до основи. Комисия от общината описва щетите от огъня. Образувано е досъдебно производство за пожара.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви