ВКС остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена първоинстанционната присъда на Дончо Терзиев.

Той е осъден на четири години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за четири години за причинена смърт по непредпазливост след гонка на пътя и бягство от местопроизшествието.

В Апелативен съд – Бургас е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

След проведено съкратено съдебно следствие пред Окръжен съд – Бургас, Терзиев е признат за виновен по чл. 343, ал. 3, б. „б“, пр. 1, вр. чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 НК за това, че на 11 ноември 2014 г. около 9.10 ч. в гр. Бургас, в участък от пътя между кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и ул.“Спортна“ и пътен възел „Юг“ при управление на моторно превозно средство л.а. „Мерцедес“ С 250 е нарушил правилата за движение по чл. 21, ал. 2 ЗДвП, чл. 47, ал. 3 ППЗДвП, чл. 23, ал. 1 ЗДвП и чл. 75, ал. 1 ППЗДвП, предизвикал ПТП и по непредпазливост причинил смъртта на Марин Макавеев, като след деянието е избягал от местопроизшествието.

Терзиев е управлявал автомобила с превишена скорост около 134 км./ч. и се движил в опасна близост, неспазвайки дистанция, с движещият се пред него в същата лента лек автомобил „Алфа Ромео“ 156, управляван от Макавеев.

В резултат на тези действия подсъдимият ударил л.к. „Алфа Ромео“, който изгубил устойчивост на пътя, навлязъл в дясната лента за движение, блъснал се в движещия се по посоката му на движение специален автомобил „Отойол“ и излязъл извън платното за движение.

Вследствие на причинената при катастрофата черепно-мозъчна травма водачът на „Алфа Ромео“ починал.

Върховните съдии посочват, че Бургаският апелативен съд е изпълнил в пълен обем задължението си и е проверил изцяло правилността на присъдата на първата инстанция. Съдът е постановил решението си по вътрешно убеждение, след обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, които имат значение за правилното му решаване.

Относно наказанието върховните съдии отбелязват, че бургаските магистрати са отчетели са не само степента на обществена опасност на обичайните престъпления по транспорта, тяхната честота и тежки последици, но и особено високата степен на обществена опасност на конкретното деяние, както и личната степен на обществена опасност на дееца, който и преди той е бил санкциониран по административен ред за нарушение на правилата на движение по пътищата, включително за превишаване на допустима скорост и неспазване на безопасна дистанция.

Всички смекчаващи отговорността обстоятелства, включително и поведението на самия пострадал на пътя, преценено като съпричиняващ фактор, са взети предвид.

Касационната инстанция е изменила решението на Апелативен съд – Бургас в наказателната част като е оправдала подсъдимия за нарушение по чл. 47 ал.3 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата. В останалата част решението на Апелативен съд – Бургас е оставено в сила.
Решението на ВКС е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви