АЕЖ застава зад позицията на МК

Ненамесата на държавата в свободата на словото се изразява и в нетолерирането и неосигуряването на привилегировано отношение на едни медии за сметка на други. Това коментира Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти / АЕЖ / по повод казуса с „Труд“.

Според Радев в последните години сме били свидетели именно на такава ситуация – на толериране на медии с проправителствена ориентация. „Когато това отношение се прекрати, тези медии се опитват да представят това като атака спрямо свободата на словото. Което не е така.“

Иван Радев смята, че случилото се вчера е дало възможност на медията да се постави в ролята на жертва. „Никоя медия няма право да ползва държавна собственост на нисък наем“, категоричен е Радев.

В този дух е и официалната позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) по казуса с Блъсков и в. „Труд“.

„Свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и.т.н.“. Това се посочва позицията на АЕЖ, заявена днес след проучване на казуса.

„За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение. А когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия. И да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите.

Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички. В същото време всяко действие на властта, което засяга медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото“, посочват още от Асоциацията на европейските журналисти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви