Лорер: Никой не иска МЗ

Нито един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ в бъдещото правителство не е искал Министерството на здравеопазването. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ Даниел Лорер от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Най-вероятно здравното министерство ще е отговорност на ПП. А номинацията за министър ще е председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

„Трябва да спрем измирането на наши сънародници от COVID-19. Нещо, което можем да избегнем сравнително лесно. Нужна е една активна кампания, обясняваща ползите от това човек да се ваксинира в България в наши дни. Българите сме хората с най-лошото здраве в Европа… Не трябва с лека ръка да губим по 100-200 наши граждани всеки ден“, каза Лорер.

По думите му Сербезова е чудесен професионалист.

„Не я познавам лично. Но искрено се надявам да е човекът, който да може да спре тази нечувана смъртност у нас. Изключително горд съм, че „Продължаваме Промяната” ще е тази, която ще носи тежестта на здравното министерство в новата коалиция“, коментира представителят на ПП.

Самият Лорер е спряган за министър на иновациите и растежа.

Той обяви единствено, че е предвидено Министерството на икономиката да се раздели на две части: „Идеята е настоящото Министерство на икономиката да се фокусира върху промишлеността, а новото Министерство на иновациите и растежа да се фокусира върху оперативните програми и финансовите инструменти за създаване на новата икономика“.
По думите му, до края на седмицата ще бъде обявена структурата на новия Министерски съвет и е много вероятно да знаем, ако не всички, то повечето имена на предложените министри.

Премахването на държавните мегаструктрути не е залегнало в коалиционното споразумение. В близките 1-2 г., това, което трябва да се случи, трябва да бъде оздравяване на тези дружества или тяхното прехвърляне към принципал, който може да ги управлява, вместо холдинга директно към министерството. Според Лорер, министърът трябва да има свободата да назначи екип, с който може да работи на високи обороти. Отборът, с който той влиза в министерството ,трябва да е готов да работи на 5-6- 7-8-ма скорост, за да можем за 4 години да покажем на избирателите огромен процес. Смятаме да сменим ръководството на КПКОНПИ и да подсилим нейните прерогативи за контрол, допълни още той.

Лорер призна още, че се обсъжда да има по едни човек от ПП във всяко министерство, за да наблюдава какво се случва там.

„Една от идеите, която обсъждаме с коалиционните партньори, е да има по един човек от „Продължаваме промяната „, който ще бъде нещо като съветник на министъра, като минимален елемент на контрол от страна на мандатоносителя върху всяко министерство. Надяваме се , че идеята ще бъде подкрепена от всички, защото целта е да оправдаем доверието на избирателите“, каза Даниел Лорер.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви