На пазара за риба в Бургас цената на шарана е като миналата година, чернокопът обаче е наполовина по-евтин.

„Абсолютно по-ниски тази година, тъй като има много риба. Тази година чернокопът варира от 6 до 7 лева, а сафридът от 3 до 4, шаранът ни е 6 лева на килограм“, казва Златка Христова.

Бургазлии познават рибата и веднага разбират дали е замразена или прясна.

„Най-лесното е като се отворят хрилете и като се погледнат да са кърваво червени и по очите, които трябва да са бистри“.

Във Варна агенцията по храните засили проверките на борсите и магазините за риба и също има съвет как да разпознаем прясната риба.

„Първо започваме с очите, те трябва да са изпъкнали – с черна зеница и прозрачна роговица и да са бистри. Хрилете трябва да са ярко оцветени и прозрачни, без слуз“, обяснява д-р Надежда Петрова от БАБХ-Варна.

Най-търсената риба е черноморската, но пристанището в Созопол вече не можеш да си я купиш. Корабът „Тригона“ разтоварва на пристанището чернокоп и сафрид. Казват, че цената се е задържала около 6 лева.

На север цената на рибата традиционно е по-висока.

„Примерно лаврака е малко по-скъп. Сьомговата пъстърва е малко по-скъпа, но не знам на какво се дължи. Турската лира пада, а цената на лаврака се вдига“, казва търговецът Станислав Иванов.

Разлика има и при най-предпочитаната риба за празника – шарана. През миналата година той се търгуваше за 7 лв/кг, а сега е 8.

Търговците обещават, че за празника няма да „надуят“ цените.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви