Първият по рода си празник на осолената риба се проведе днес в центъра на стария град на Созопол.

В навечерието на Никулден се събраха много гости от цялата страна, местни жители и ценители на морската кухня, за да се насладят на созополските рибни шедьоври.

Празникът се организира от Община Созопол и Ротари клуб Созопол и идеята е той да се превърне в ежегоден.

Някога осоляването на рибата е било единственият начин за нейното съхранение. Тази традиция обаче постепенно се забрави, а днес са останали много малко градове, които пазят автентичните рецепти за осолена риба. За радост Созопол е един от тях. Именно заради това преценихме, че тук е най-доброто място за провеждане на подобно събитие. Нашите планове са да направим този фестивал ежегоден. Това да е място, където всеки може да представи своята продукция, всеки да опита и да закупи за вкъщи домашно осолена риба„, коментира президентът на Ротари клуб Созопол арх. Ценко Жиков.

„Изключително съм доволен, че сме се събрали толкова ценители на рибните деликатеси, за да почетем местните традиции и всички са с добро настроение„, допълни кметът на Созопол Тихомир Янакиев и благодари на Христо Михайловски за прекрасната идея за организирането на този празник.

Деликатесите се оценяваха от квалитетно жури, съставено от доайена на българската антарктическа програма и един от авторите на книгата „Антарктическа кухня“ проф. Христо Пимпирев, шеф готвача Георги Георгиев и местния ресторантьор Милен Петров.

След оспорвана надпревара бе обявен и награден победителят Димитър Киселов, а второто и третото място бяха заети съответно от Любомир Ралев и рожденичката Наска Калата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви