Тройката
Тройката

Гордостта на Созопол – Евелина Николова бе избрана за спортист №1 на Българската федерация по борба за 2021 година. Състезателката на клуб по борба „Ангел Сотиров Гочев“ е бронзова медалистка от Токио 2020 и от европейското във Варшава.

Николова, която е почетен гражданин на Созопол, спечели първото място при състезателите, изпреварвайки Тайбе Юсеин, която също има бронз от лятната олимпиада. Трета се нареди световната и четирикратна европейска шампионка Биляна Дудова. Трите състезателки бяха наградени от президента на централата Христо Маринов.

„Нареждам тази награда на видно място за мен, за да ми напомня какво още трябва да правя, за да получават още подобни награди. Това признание ме мотивира допълнително, защото е оценка на труда ми през годините. Следващи цели? Няма нищо задължително. Ние сме спортисти, като всички останали хора, нашата работа е да сме в залата, да тренираме пълноценно и вече резултатите ще покажат какво предстои занапред. До игрите в Париж има време,“ каза Николова по време на церемонията, която се състоя в зала „Диана“.

Третият от европейското първенство за юноши Едмонд Назарян от клуб „Бургас“ бе класиран на осма позиция. При жените бургаският клуб е трети в комплексното.

Селекционерът на женския ни национален отбор Петър Касабов за пореден път бе избран за треньор№1 на годината.

Треньорската тройка допълниха Валентин Ангелов, селекционер на мъжкия ни национален отбор, както и треньорският тандем при кадетите бургазлията Николай Дачев и Мариян Бяндов.

Дачев
Дачев

Комплексно класиране при клубовете: за №1 в класическата борба бе обявен „Ботев-93“(Враца), в свободния стил – „Берое“ (Стара Загора), а при жените – „Бургас“.

Десетката на българя по борба за 2021г:
1. Евелина Николова, 3 място на олимпийски игри и на европейско първенство
2. Тайбе Юсеин, 3 място на олимпийски игри
3. Биляна Дудова, 1 място на световно и европейско първенство
4. Мирослав Киров, 2 място на европейско първенство
5. Миглена Селишка, 2 място на европейско първенство
6. Юлияна Янева, 2 място на европейско първенство
7. Борислав Кирилов, 1 място на европейско за кадети
8. Едмонд Назарян, 3 място на европейско за юноши
9. Денис Демиров, 3 място на европейско за юноши
10. Стефи Тенева, 2 място на световно за кадетки

Снимки: БФ Борба

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви