Риби
Риби

Преди Никулден инспектори на ИАРА тръгнаха на проверки по рибните магазини на най-големия пазар в Бургас „Краснодар“, предаде БГНЕС.

Следи се дали не се предлага шаран, който е заловен от бракониери в езерата около Бургас.

„Най- вече шаранът наблюдаваме, тъй като има много риболовни стопанства, регистрирани при нас и рибата отговаря на изискванията за консумация. Нарушенията, на които попадаме най-често нямат документи за произход, защото има дребни търговци, които го набавят и я продават на нерегламентирани магазини, а по шосета и кьошета“, заяви за БГНЕС инспектор Никола Късев.

Инспекторите на ИАРА проверяват и водоемите около Бургас за бракониери.

„През последните 60-70% успяваме да регулираме незаконния риболов и да спрем бракониерската риба на пазара.

Основно това, което в момента излиза на пазара незаконно и което не препоръчвам да се купува, е рибата без документи- каракуда, много често и шаран.

Иначе тя се лови в бургаските езера. В морето успяхме да се справим с незаконния улов“, заяви изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов.
 
Прясната риба на пазар „Краснодар“ обаче се оказа внос.

„Видях го паламуда, но той е замразен, турски е, тъй като в България по Черноморието не излезе. И по документи пише, че е паламуд от Турция! Повечето риба по документи е внос- от Испания, Норвегия, Турция, Венецуела“, обясни Олег Райчев- главен специалист в ИАРА. Единствената прясна българска риба на пазара е шаранът, чернокопът и калканът.

Търговците не очакват да има покачване на цената на рибата за Никулден. Цената на шарана върви средно 6-7 лв. за килограм, чернокопът е на цена от 6 лв. Най-скъпата риба си остава калканът- цената му е 30 лв. за кг.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви