Народно събрание
Народно събрание

Президентът Румен Радев свиква новоизбраното 47-мо Народно събрание на първо заседание в петък, 3 декември от 9.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

През седмицата, лидерите на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ трябва да уточнят детайли около състава и структурата на бъдещото правителство.

В кратки срокове се очаква предложеният за премиер от най-голямата партия Кирил Петков да получи мандат за излъчване на кабинет.

Експертните срещи приключиха, като бяха обсъдени 18 основни теми. На тях стана ясно, че заради кратките срокове бюджетът за следващата година най-вероятно ще бъде приет в края на януари.

Очакванията бяха новият парламент да бъде свикан веднага след изборите, но президентът даде седмица толеранс на бъдещото мнозинство, след като от „Продължаваме промяната“  веднага стартираха разговорите с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ по изготвяне на приоритетите в програмата на бъдещото правителство.

Първото заседание на парламента трябва да се открие от най-възрастния народен представител. Това ще бъде д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

Третите парламентарни и втори предсрочни парламентарни избори се проведоха на 14 ноември. Победител стана „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която взе 25,67% от гласовете и съответно ще има 67 мандата в новото НС.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ с коалиционния си партньор от СДС за втори път стана втора и ще има 59 депутати. За нея са гласували 22,74% от избирателите.

Трети са ДПС с 13% и 34 народни представители. БСП с изборен резултат от 10,1% вкарва 26 депутата.

Победителят на изборите през юли „Има такъв народ“ на Слави Трифонов останаха пети с 9,25%, което им осигурява 25 народни представителя.

На последните две места са „Демократична България“ и „Възраждане“ с 6,37% и 4,86%. Двете формации ще имат съответно 16 и 13 депутати.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви