Франция и др. страни се обединяват срещу трафик на хора в Ламанша

Франция, Белгия, Нидерландия и Германия се споразумяха да вземат по-твърди мерки срещу бандите за трафик на хора, действащи в Ламанша. Това съобщи ДПА, като отбеляза, че решението е било взето на извънредна среща на високо равнище. Тя се е състояла вчера във френския пристанищен град Кале.

Великобритания трябва да създаде легални миграционни канали за бежанците. Това подчерта френският вътрешен министър Жералд Дарманен след срещата на вътрешните министри на страните. Той добави, че Лондон трябва освен това да направи по-сложно бежанците да намират работа в сивата икономика.

Франция оттегли поканата си към Великобритания да присъства на срещата след началото на дипломатически конфликт. Той започна след като британският премиер Борис Джонсън публикува писмото, което е изпратил до френския президент Еманюел Макрон, преди адресатът да го е прочел.

Една от предложените мерки за възпиране на нелегалните мигранти, желаещи да прекосят Ламанша – връщането им във Франция – предизвика особеното недоволство на Париж, отбелязва Ройтерс.

„Искаме да работим с британците, британците са наши съюзници“, каза Дарманен. Но подчерта, че Франция не иска да бъде заложник на британската вътрешна политика.

Френският вътрешен министър съобщи също, че от началото на следващия месец европейската гранична служба Фронтекс ще осигури самолет, който да след бреговете на Франция, Белгия и Великобритания. Той изрази и симпатия към трудностите, с които се сблъскват бежанците., като подчерта хуманитарното значение на операцията по крайбрежието. Френската полиция иска да спаси живота на хора, като им попречи да опитат опасното прекосяване на Ламанша, подчерта Дарманен.

dir.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви