СЗО :Преболедувалите кжовид могат да се заразят от омикрон

Предварителни данни показват, че хората, които вече са боледували COVID-19, може да имат повишен риск да се заразят с новия щам на Омикрон. Това съобщи Световната здравна организация / СЗО /.

СЗО отбеляза още, че данните са ограничени в сравнение с тези за други варианти на коронавируса. Но се знае, че преболедувалите също са с повишен риск от повторно заразяване с щама.

Организацията ще предостави повече информация „през следващите дни и седмици“.

СЗО потвърди, че PCR тестовете могат да открият заразяване с новия щам.

По-рано организацията подчерта, че все още не са направени достатъчно проучвания на новия Омикрон и е твърде рано да се заключи, че може да е по-опасен от варианта Делта.

Откъде е тръгнал?

„Новият щам на коронавируса, който се появи в Южна Африка, може да е възникнал при заразено и с ХИВ/СПИН лице“. Такова предположение направи Петър Чумаков, вирусолог, член-кореспондент на Руската академия на науките пред портала ura.ru., съобщи БГНЕС.
Още по темата

„При такива пациенти новите варианти се появяват с по-голяма честота“, казва експертът.

Чумаков обясни, че организъм със слаба имунна система е „резервоар“ и в него коронавирусът може да мутира. А лицето продължава да заразява другите с вече модифицирана версия на вируса.

Преди това и други експерти, включително директорът на Института по генетика в Университетския колеж в Лондон професор Франсоа Бало, посочиха, че новият щам може да се е образувал в организма на пациент с ХИВ/СПИН, който не е получил подходящо лечение.

Хроничното протичане на коронавирусната инфекция, с което имунната система не може да се справи, може да позволи на вируса да натрупа за продължително време голям брой мутации наведнъж.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви