Крадецът остана в ареста

Окръжен съд – Бургас остави без уважение жалбата на обвиняемия Иван Д. и неговият защитник и потвърди взетата спрямо него от Районен съд – Карнобат мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Въззивната инстанция отмени обаче друго определение на първоинстанционния съд и взе спрямо втория обвиняем, Иван С., мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В съдебно заседание прокурорът поддържаше частния протест и оспори частната жалба. Защитникът на Иван Д. поиска от съда спрямо него да бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, и в условията на алтернативност предложи – „Подписка“, „Парична гаранция“ в размер до 1000 лева или евентуално „Домашен арест“.

Защитникът на обвиняемия Иван С. оспори частния протест, като помоли въззивната инстанция взетата от първоинстанционния съд спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „Домашен арест“ да бъде потвърдена.

С постановление от 18.11.2021 г., Иван Д. и Иван С. са привлечени в качеството на обвиняеми за извършено в съучастие престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, за това, че на 12/13.11.2021 г., от къща в село Съединение, община Сунгурларе, в съучастие като съизвършители, отнели парична сума в размер на 620 лева от владението на К. С., с намерение противозаконно да я присвоят, като употребили за това сила.

От събраните доказателства, за въззивния съд не остана съмнение, че по отношение на обвиняемите е налице обосновано подозрение за възможността да са участвали в извършването на престъплението, за което са обвинени.

Действително Иван Д. и Иван С. разполагат с известни адреси, които реално обитават и в този смисъл, съдът е съгласен, че понастоящем липсват данни за реална и непосредствена опасност някой от тях да се укрие, особено с оглед и постановената спрямо обвиняемия Иван Д. забрана за напускане на страната.

За Бургаския окръжен съд обаче е налице висока степен на обществена опасност на посегателството, както с оглед на жертвата, така и с оглед конкретния механизъм на осъществения грабеж, които обстоятелства, наред с предвиденото в чл.198, ал.1 от НК наказание „Лишаване от свобода“ от три до десет години, по мнението на съда са достатъчни да обосноват наличието на реална опасност всеки от обвиняемите да извърши престъпление, включително такова, насочено към промяна на свидетелски показания в тяхна изгода.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви